Korlátozás jöhet a közutakon az időjárás miatt

közlekedés havazás

Közlekedés | Fennakadásokat okozhat a havazás és az ónos eső


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a teherautóval közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Ez vonatkozhat több szomszédos ország határátkelőjére a ki- és belépő oldalon egyaránt, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel követniük az Útinform oldalt.

A Magyar Közút szerdától csütörtök reggelig országosan csaknem ötezer tonna útszóró sót és mintegy háromszázezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a kezelésébe tartozó utakra.

Az ónos esővel és intenzív havazással érintett területeken a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes humán erőforrással és gépi állománnyal az utakon dolgoznak. A folyamatos és ütemezett munkavégzés mellett, főleg az ónos esővel érintett területeken időszakosan lehetnek téliesebb útviszonyok.

A személyautósoktól azt kérik, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, és csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van. A teherautóval, vagyis a hét és fél tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőknek fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon időszakosan megállíthatják őket. Ilyen például Veszprém vármegyében a 82-es és 83-as főút, Nógrádban a 2-es főút vagy Pest vármegyében Tinnye környéke.

A korábbi évek tapasztalatai alapján vannak olyan térségek, ahol ónos eső vagy intenzív havazás esetén a teherautók nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön. Az esetleges balesetek miatt pedig nagyobb torlódások alakulhatnak ki, és ilyenkor a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő munkagépei is. Arra kérik a nehézgépjárművel közlekedőket, hogy vezessenek a szokásosnál óvatosabban, és tartsák be az időszakos korlátozásokat. Ha várakozniuk kell, olyan helyszínt válasszanak, ahol biztonságosan meg tudnak állni és ahonnan el tudnak indulni.

Eközben Budapesten

az intenzív havazás miatt tizenhét busz terelve vagy szakaszosan közlekedik. A 16-os busz a Deák Ferenc tér és a Clark Ádám tér között nem jár. A 40-es, a 40B, a 88-as, a 88A, a 140-es, a 140A, a 188-as és a 240-es autóbusz terelve az autópályán közlekedik, a Sasadi út és a Károly király utca között nem közlekedik. Az 58-as, a 141-es, a 158-as és a 250-es autóbusz nem közlekedik a Mára Terézia utca és a Pannónia utca között. A 27-es, a 60A és a 60B autóbusz nem közlekedik, az 53-as autóbusz a Márton Áron tér és a Sasadi út között nem jár.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Folytatódik a nyárias meleg

Folytatódik a nyáriasan meleg idő június utolsó hetében is: sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra…Tovább

még több tél

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük