Klímaváltozás a filozófusok szemével

Klímaváltozás

Klímaváltozás a filozófusok szemével


Ábrándok bűvöletében címmel a klímaváltozásról szóló előadásokkal rendez egész napos konferenciát a Pécsi Tudományegyetem és a veszprémi Pannon Egyetem pénteken a baranyai vármegyeszékhelyen. A konferencia elsősorban a PE rektora, Gelencsér András klímaváltozásról szóló könyvében felvetett kérdések köré épül, például hogy valóban összeomlik-e civilizációnk néhány évtizeden belül az éghajlatváltozás és a nyersanyagok hiánya miatt.

Boros János, a pécsi egyetem filozófiai iskolájának vezetője, az esemény egyik szervezője úgy véli, a klímaváltozást valószínűleg a gondolkodó ember okozza a tudományával, a technikával, ami filozófiai kérdésfeltevésből, a fogalmak megkülönböztetett használatából fejlődött ki.Mint elmondta, végső soron a tudatos gondolkodás és az ebből kifejlődő tudomány vezetett a klímakrízishez, és amikor ezzel filozófusok foglalkoznak, akkor visszatérnek az eredethez, az eredet felől próbálják értelmezni a változásokat. Keresik azokat a fogalmakat, amelyek talán rossz irányba mentek, vagy félreértették őket, vagy akár nem megfelelő etikai alkalmazást nyertek.

Az előadások az alapok felől közelítenek a kérdéshez, és felvetik azt az inkább kultúrtörténeti és tudományfilozófiai kérdést, hogy miként sorolható be Gelencsér András “látomása” az apokaliptikus gondolkodásmódok sorába, amelyek eddig jobbára poetikus-vallási műveket szültek.

Az interneten is követhető rendezvényen fiatal filozófusok igyekeznek majd filozófiai gondolkodást alkalmazni korunk egy nagy kihívására. A részletes program itt érhető el.

Forrás: MTI, kép: Kelly Sikkema/Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több klímaváltozás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük