Kínában özönvíz, Párizsban hőségriadó

párizs

Kínában özönvíz, Párizsban hőségriadó


A Haikui tájfun kedden érte el a kínai Fucsien tartományt, és bár gyengült az ereje, lassan mozgó felhői rengeteg csapadékot zúdítottak le az egy héttel korábbi szupertájfun esőzéseitől még mindig átázott területekre. Csütörtök késő estétől több mint kétszáz milliméter eső esett Hongkong fő szigetén, Kowloon kerületben és a város északkeleti részén. Bezárták az iskolákat, a munkahelyeket és a tőzsdét is.

A szokatlanul sok eső a 17,7 millió lakosú, szomszédos Sencsen városában is káoszt okozott, súlyosan érintve a Gyöngy-folyó deltájának fontos üzleti és közlekedési kapcsolatait is. Itt szintén bezárták az iskolákat, valamint néhány metróállomást és irodát is.

Egy helyi csapadéknapló szerint 12 óra alatt 465,5 mm eső esett, ami a legmagasabb érték az 1952-es feljegyzések kezdete óta.

A francia főváros környéki Ile-de-France régió és Centre-Val de Loire régió 14 megyéjében másodfokú hőségriasztást léptetett életbe péntek délben a francia meteorológiai szolgálat, amire még soha nem volt példa az év ezen időszakában.

Párizsban tombol a kánikula

Eközben Franciaországban most először fordul elő, hogy a nyári időszakon túl is narancssárga hőségriasztás lép életbe, a figyelmeztetés a francia főváros környéki Ile-de-France régió és Centre-Val de Loire régió tizennégy megyéjét érinti.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint a szeptemberben példátlan hőhullám, amely ötödik napja tart, hozzájárult ahhoz, hogy Párizsban jelentős légszennyezés alakuljon ki.

Péntek este Saint-Denisben a rögbi-világbajnokság nyitómérkőzését is forró (sötétedés után is 28 fokos) és szennyezett levegőben fogják lejátszani, miután egy hete Párizsban, Franciaország számos más részeihez hasonlóan, minden nap harminc fok feletti hőmérsékleteket mérnek.

A legmagasabb hőmérséklet továbbra is 34 és 36 fok között várható a meteorológusok szerint, Centre-Val de Loire régióban 37 fokos csúcshőmérsékletekkel, és a következő napokban az éjszakai hőmérsékletek várhatóan tovább fognak emelkedni. Enyhülésre csak a jövő hét elejétől lehet számítani.

Forrás: MTI, kép: Anthony Delanoix/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több Franciaország

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük