Kétszáz kormoránt lőttek ki a Dunán

Kormorán, kárókatona

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Dunán


A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel kétszáz kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő kétezer hektáros Duna-szakaszon. A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán télen csaknem kétezer kormorán gyűlik össze.

A lelőtt állatok boncolásának tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik naponta, a megyében telelő madarak a folyóból ezerötszáz kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

Mint a szövetség hangsúlyozza, a horgászoknak és velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány szabályozása.

Hozzáteszik, hogy a kárókatona tolla nem vízhatlan, ezért testének melegével fűti és szárítja magát. Ehhez viszont folyamatosan ennie kell, ugyanakkor sok halat is megsebesít, amit nem eszik meg.

A valójában tengeri madarat a hatvanas években védelem alá helyezték, mára azonban túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 ezer példány jelenik meg.

Forrás: MTI, kép: Daniil Komov/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Van, ahol már húsz centis a hó

  A Magyarország északkeleti-északi részén élők csodálatos téli világra ébredtek. Alaposan rákezdett a havazás és nagyon gyorsan gyarapodott a hóréteg, amely hamar elérte a tíz-tizenöt centit…Tovább

  Melyik a legnépszerűbb csokimikulás?

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképet készített a csokimikulásokról, amelyekből igazán széles a kínálat: a cukorkával töltöttől a kétrétegűn és kétízűn át egészen a cukormentesig mindenki…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük