Képeken a csütörtöki bolygófedés

bolygófedés

Képeken a mai bolygófedés


Csütörtök délelőtt volt az év egyetlen bolygófedése, amikor a fogyó Hold vékony sarlója eltakarta a Vénuszt. Az eseményt az MTI fotósa, Komka Péter is megörökítette Egerszalókról.

A délnyugati égbolton volt látható a tizenöt százalékos vékony holdsarló, amely a fedés kezdetekor harminchárom fok magasan járt a látóhatár fölött. Távcsővel nézve a nappali égen is fényesen világító Vénusz egy látómezőben volt a holdsarlóval, és percről perce közelített hozzá.A Vénusz nagyon aprónak tűnt a Holdhoz képest, a holdsarló nyolcvannyolcszor nagyobbnak látszódott a Vénusznál. A Vénusz felületi fényessége azonban huszonötszörösen meghaladta a holdsarlóét, így az apró félvénusz fényesen világított a hatalmas holdsarló mellett.

A holdsarló déli részén a Schickard óriáskrátere is látható volt, amely 212 kilométeres átmérőjével az egyik legnagyobb becsapódási kráter a Hold felszínén. Nem sokkal e fölött lépett be a Vénusz. A közeledő páros tizenegy óra körül megérintette egymást, majd a Vénusz alig egy perc leforgása alatt eltűnt a holdperem széle mögött.A Vénusz kilépésére több mint egy órát kellett várni. A jelenség a holdsarló megvilágítatlan, árnyékos oldalán következett be. Először a bolygó déli része bukkant fel a fény-árnyék határ mentén, majd fél perc múlva a bolygó külső, íves pereme is “kiszabadult” a hold takarásából.

Forrás: MTI/Svábhegyi Csillagvizsgáló, képek: MTI/Komka Péter

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több fotó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Én hajnalban is láttam, amikor együtt ragyogtak, felejthetetlenül szép volt. Napközben pedig olyan sejtelmes látványt nyújtott. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük