Ezek a cégvezetők már meg is keresték az alkalmazottaik egész éves bérét

jövedelmi egyenlőtlenségek

Jövedelmi egyenlőtlenségek


A Compass nevű, a társadalmi egyenlőtlenségek ellen és a fenntartható növekedésért kampányoló londoni székhelyű szervezet szakosított elemzőműhelye, a High Pay Centre hihetetlen adatokat közölt egyes cégvezetők fizetéséről.

Százkilencszer keresnek többet, mint az alkalmazottak

Becslésük szerint a Londoni Értéktőzsde legnagyobb piaci tőkeértékű részvényeiből képzett FTSE 100-as index vállalatainak vezérigazgatói csütörtökön kora délutánig többet kerestek az alkalmazotti állomány tizenkét hónapra számolt 34 963 fontos (15,4 millió forintos) mediánjövedelménél. (Ami egyébként szintén nem kevés, hiszen havi több mint egymillió forintra jön ki.)

Az elemzőház számításai szerint a FTSE 100-as tagvállalatok vezérigazgatóinak éves mediánjövedelme jelenleg 3,81 millió font (1,7 milliárd forint).

Ez pedig 109-szer több a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazotti gárda tizenkét havi mediánbérénél.

A FTSE 100-as és a közepes tőkeértékű papírok FTSE 250-es indexéből képzett FTS 350 tagvállalatainak vezetői a High Pay Centre számításai szerint az idén 1,32 millió font mediánjavadalmazásban részesülnek. Így e teljes vállalatigazgatói mezőnynek január 10-ig kell dolgoznia ahhoz, hogy megkeresse az alkalmazottak egész éves mediánbérét.

A legnagyobb londoni ügyvédi irodák vezető jogászai az idén átlagosan 1,92 millió fontot vihetnek haza. Ezt azt jelenti, hogy az ő javadalmazásuk január 8-án haladja meg a teljes munkaidős alkalmazotti gárda tizenkét havi mediánjövedelmét.

A négy legnagyobb könyvvizsgáló cég vezető beosztású szakértői átlagosan 871 ezer fontot keresnek 2024-ben. Így nekik január 16-ig kell várniuk arra, hogy fizetésük átlépje az egész évi alkalmazotti mediánbérezést.

A High Pay Centre számítási modellje szerint a brit jövedelmi skála felső egy százalékába tartozók – vagyis mindazok, akik legalább 145 ezer fontot keresnek éves szinten – március 29-ére keresik meg az idei évre várható alkalmazotti mediánbért.

És keveslik

A cég a kimutatáshoz fűzött kommentárjában kiemeli: a nagyvállalati és a pénzügyi szolgáltatási szektor lobbistái a múlt év jelentős részében arra panaszkodtak, hogy a legnagyobb jövedelmű brit vállalatvezetők sem keresnek eleget.

“A High Pay Centre azonban úgy gondolja, hogy ha a politikusok ezekre a téves véleményekre hallgatnak, akkor nem meglepő a masszív egyenlőtlenségek kialakulása és az sem, hogy a lakosság többségének életszínvonala stagnál” – fogalmaz állásfoglalásában az elemzőcég.

Az életszínvonal stagnálását más nagy elemzőházak is valószínűsítik. Az Office for Budget Responsibility (OBR) nevű független, de a brit kormány számára is előrejelzéseket készítő kutatóműhely friss prognózisa szerint a brit gazdaság jelenlegi rendkívül vérszegény növekedési környezetében az életszínvonal – a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmi hányadának (RHDI) bázisán számolva – még a 2024-2025-ös költségvetési évben is 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több pénz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

még több társadalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük