Jön a medvehagyma szezonja!

Medvehagyma

Jön a medvehagyma szezonja!


Épp ezekben a hetekben árasztja el az erdőket az amarilliszfélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum) vagy vadfokhagyma, amely arról kapta a nevét, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják a termését, még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is, az emberekről nem is beszélve.

A leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és többnyire frissen használják fel, a fokhagymához hasonló módon, de igazán a medvehagymás recepteknek csak a kreativitás szabhat határt: a pestótól a pogácsán át a krémlevesig bármi készülhet belőle.


MTI/Varga György

Az MTI fotósa a Zala vármegyei Hahót közelében kapta lencsevégre a növényeket, melyeket a levelek megdörzsölésével lehet azonosítani, mert kellemes fokhagymaillatot árasztanak.

Saját felhasználásra naponta maximum két kilót gyűjthetünk a nem védett területeken a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban. Árusításra az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szedhetjük.


Az erdőt járva fehér ibolyába (Viola alba) is belefuthatunk MTI/Varga György

Érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magjait is el tudja szórni.

Képek: MTI/Varga György

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

    még több gaszto

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    még több erdő

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    5 hozzászólás

    1. Nagyon szeretem! 🙂
      Manapság már ezt is termesztik eladásra – mint pl. az áfonyát is -, és ezáltal hosszabb ideig juthatunk hozzá a piacokon.

    2. Én is nagyon szeretem, de sajnos nálunk nem terem meg, viszont a szintén nagyon finom vad snidling igen.

    3. Ha lehetne a hozzászóláshoz képet csatolni, akkor megmutatnám, hogy a tegnapi kirándulásunkon Soponyánál milyen medvehagyma-szőnyeg borította az erdőt.
      Mi is szedtünk, természetesen, és holnap medvehagymás pogácsát sütök. 🙂😋

      1. Pontosabban: borította az erdő alját. 🙂

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük