Ismét akcióban a klímaaktivisták. Hová vezet ez?

Ismét akcióban a klímaaktivisták. Hová vezet ez?


Ahogyan Greta Thunberg esetében felmerülhet a kérdés, hogy mennyit használ a környezetvédelem ügyének a megosztó hozzáállás, feltehetjük ugyanezt az Utolsó nemzedék (Letzte Generation) nevű német, magát klímaaktivistának valló csoport akcióival kapcsolatban is.

Ők azok, akik festményeket öntenek le és rendszeresen odaragasztják magukat különböző autó- és kifutópályákhoz. Ezúttal is az utóbbihoz folyamodtak, mint a meggyőzés legjobban bevált eszközéhez: adataik szerint huszonhárom helyszínen, a rendőrség adatai szerint Berlin huszonegy pontján kezdtek tüntetni a reggeli csúcsforgalom idején méghozzá oly módon, hogy ragasztóval az úttesthez rögzítették magukat vagy transzparenseket tartva igyekeztek elállni az utat a járművek előtt nagyobb kereszteződésekben, autópályák le-, és felhajtóinál.

A demonstráció miatt a berlini közlekedési vállalat (BVG) több buszjárata is szünetel.

Városszerte ötszáz rendőr igyekezett felszámolni a blokádokat az utóbbi hónapok hasonló tüntetésein már begyakorolt és szabványosított módszerekkel: ecset, tű nélküli fecskendő, spatula vagy géz és egy étolajalapú oldat alkalmazásával mozdítják el a kezüket pillanatragasztóval az úttestre rögzítő aktivistákat, majd őrizetbe veszik őket.Az Utolsó nemzedék vasárnap indította el szeptember 22-ig meghirdetett tüntetéssorozatát Berlin egyik jelképe, a Brandenburgi kapu megrongálásával.

Vörös, sárga és narancssárga festékkel a védett műemlék mind a hat oszlopát lefújták, az anyagot átalakított poroltókkal vitték fel.

A rendőrség tizennégy aktivistát őrizetbe vett, és csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük. A városvezetés elítélte az akciót, Kai Wegner kormányzó főpolgármester azt mondta, hogy “aki komolyan gondolja a klímavédelmet, annak el kell határolódnia az ilyen akcióktól és ettől a csoporttól”.

Az aktivisták az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések radikális fokozását sürgetik,

és 2022-ben váltak ismertté Németországban. Többek között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat, Hamburgban a Rajnai Filharmóniában a karmesteri pulpitushoz ragasztották magukat egy hangverseny közben, a potsdami Barberini múzeumban pedig krumplipürével kenték be Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját (szerencsére csak az üvegét).


Miután krumplipürét öntöttek a festményre, a lány közli, hogy emberek éheznek. Ez jól mutatja, mennyire átgondoltak ezek az akciók.

Az ilyesfajta akciók mögött az lehet a logika, hogy ha egy sima tüntetés nem ér célt, akkor próbálkozunk valami radikálisabbal. De vajon ez a radikalizmus célt ér? Nem úgy tűnik. Ráadásul nemcsak radikalizmusról beszélhetünk itt, mert ezek az avantgárd performanszokra emlékeztető megnyilvánulások nevetségesek és komolytalanok is.

A körítéstől ezek még nem lesznek mások és nem lesznek többek, mint túl kevés embert felvonultató tüntetések. Ilyenkor logikus cél lehetne igyekezni megszólítani még több embert, és olyan tömeget felvonultatni, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez egy olyan kezdeményezés, amiben benne van a potenciál, hogy tömegeket vonzzon? Nem hiszem. Inkább azokat is elriasztja, akik akár tüntetni is elmennének. Vagy elmentek volna, amikor még nem volt ciki.

A legtöbb emberből mindez zsigeri ellenérzést vált ki, még azokból is, akik tényleg környezetvédők. Meglátja az ember a leöntött Monet-t, az eltorlaszolt autópályát, és annyit mond, hogy ezek teljesen megőrültek, majd megy tovább, már, ha tud. Leszámítva talán azokat, akiket könnyen radikalizálni lehet.

De egy radikálisokra és dühöngőkre épülő csoport a legritkább esetben vezet bármi jóra.

Értem persze a frusztrációt, de ha valaki tényleg szeretne embereket az ügye mellé állítani, akkor azt érdemes kevesebb rombolás és felháborítás kíséretében tenni, mert ez így minimum kontraproduktív. Oda fog állni a zöldek mellé az a munkába siető autós vagy buszon utazó, akit feltartanak? Szimpatizálni fog az, aki szereti a festészetet, rajong a kultúráért? Ezek az aktivisták remek indokot szolgáltatnak arra, hogy még kevésbé vegyék komolyan a zöldeket a döntéshozók, és azok, akiket meg akarnak győzni arról, hogy fontos a környezet ügye. Vagy lehet, hogy nem is ez a cél? Hogy nincs más cél, mint a puszta reflektorfény? Esetleg pont a zöld ügy lejáratása?


A videókból látható, hogy az emberek meglehetősen idegesen reagálnak az úton ücsörgőkre. Ez az úriember még finom volt, ennél durvábbak is vannak

Persze, ezzel már bizonyára túl messzire nyújtózom a konteók világában, de ha ilyen gondolatok egyáltalán felmerülhetnek, hogy végülis “kivel vannak” ezek az aktivisták, akkor már régen rossz. Akkor nem jól képviselik az ügyet. Ennél sokkal konstruktívabb, átgondoltabb és mindenek előtt békésebb megközelítésre volna szükség. Mert agyatlan rombolásból és öncélú magamutogatásból van éppen elég. Arról a környezetszennyezésről nem is beszélve, amit a festékekkel, azok lemosásával, a ragasztókkal és az előidézett dugóval ezek az aktivisták létrehoznak.

Ráadásul reális a veszély, hogy ezek az akciók ténylegesen és mérhetően az így is törékeny zöldpolitika ellen hangolják a közvéleményt. Tényleg ez a cél?

Emellett nekem úgy tűnik, hogy a klímaváltozásra nem kell továbbra is “felhívni a figyelmet”. Az amúgy is a figyelem középpontjában van, olyannyira, hogy az ember már nem látja a fától az erdőt. Az unásig ismételt klímaközhelyek elfedik a tényleges, kézzel fogható történéseket és téteket és azt, amit megtehetünk. Éppen ez a baj, hogy annyi mantra, annyi szólam, annyi adatsor, annyi egó, annyi akarat és annyi ijesztgetés veszi körül a témát, hogy az ember immunissá válik az egészre és épp ezért már nem is foglalkozik vele. A figyelem már megvan, mostmár pozitív példák kellenek arra, hogy mit tehet az ember, és mit nyer azzal, ha megteszi.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  még több cenweb

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  4 hozzászólás

  1. Na igen, “magát klímaaktivistának valló” csak valló, csoport, ami szerintem is csak egy öncélú magamutogatás. Nagyon sok kárt okoznak az agyatlanságukkal, a klímának is, és az emberi gondolkodásnak is. Olyan radikális büntetést szabnák rájuk, mint amilyen radikális módon ők viselkednek. Ragasztó a popóra, víz és kenyér. 😀 De semmi nyilvánosság!!

   1. Author

    Hát igen, néhány embernek az a legnagyobb büntetés, ha nem kap figyelmet..ez érdekes megközelítés, hogy az emberi gondolkodásnak is nagy károkat okoznak. Ezt sem gondolták soha végig, ahogy oly sokszor oly sok mindent nem gondol végig az ember, pedig akkor hamar kiderülhetne, hogy tévúton jár.

  2. Fogytán a türelmem. Elegem van azokból, akik agyatlanul ugranak, ha például a kis Grétát bármiféle kritika éri. Elegem van a klímaaktivistákból is. Többek között az én kontómra verik magukat betonhoz meg fújkálódnak. Az ő hülyeségükért is nekem kell felelnem kint terepen, amikor bármit védeni akarnék. Már nem érdekel a szándék. Nincs több kreditem a jószándéknak. Leszarom. Aki olyan hülye, mint a klímaaktivisták zöme, nem érdemel tőlem semmit, és húzzon haza, még mielőtt több kárt tenne, mint eddig.

  3. Ez borzalmas. Pubertás retarda- aki így viselkedik az nagyon bent ragadt valamiben. Büntibe teszem a környezetem mert amúgy nem figyel rám senki. Nahh lehet egy életen át duzzogni, csak nem érdemes. Őszintén hiszem és remélem, hogy azok akik ténylegesen tesznek az élhetőbb környezetért, nem kerülnek egy kalap alá ezekkel az anarchistákkal. Éppen mostanában láttam egy videót arról, hogy Németországban vannak olyan városok, ahol a háztetőkre sok sok fát ültettek.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük