Indigópinty forgatja fel egy skót kisváros életét

indigópinty

Indigópinty forgatja fel egy skót kisváros életét


A Kanadában és Amerikában költő, Dél-Amerikában telelő indigópinty majdnem olyan ritka látvány Nagy-Britanniában, mint a vörösbegy Brazíliában. Nem csoda, hogy elárasztották a madarászok egy skót kisváros, Whitburn egyik utcáját, miután Peter Bell, a Durham Wildlife Trust megbízottja és lelkes madarász szombat délután észrevette az etetőn a ritka jövevényt.

Még aznap körülbelül száz ember jelent meg nála, akik látni akarták a színes látogatót. Mint Mr. Bell elmondta, a tollazata alapján fiatal, még tapasztalatlan madárról van szó, ez az első nyara. Emiatt is sokkal valószínűbb, hogy vadon élő, nem pedig fogságból szökött példányról van szó. Ezt erősíti az is, hogy nincs rajta gyűrű.


Valószínűleg tavaly ősszel,

egy hurrikán során sodródott át az Atlanti-óceánon, amikor rekordszámú észak-amerikai madár bukkant fel Nagy-Britanniában, és most tavasszal elindult észak felé, csak épp egy idegen kontinensen.

A madár a közelben lakó Andrea Blunt cserkészvezető kertjét is meglátogatta, aki utána meglepődve tapasztalta, hogy az általában csendes kis utca megtelik az ország legkülönbözőbb részeiről érkező látogatókkal. Mint elmondta, még Bristolból és Glastonburyből is találkozott madarászokkal, volt, aki az autójában aludt.


Költési szezonon kívül a hímek barnáskékek

Az indigópinty hímje költési időszakban ölti magára az élénkkék színt, egyébként kékes-barnás árnyalatokban látható, a tojók és fiatal hímek pedig barnák.

A madarak kékjében van valami hipnotikus erő, s talán van is erre magyarázat:

Forrás: BBC, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Épülhet a hortobágyi madárszínház

Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

4 hozzászólás

  1. Már többször eszembe jutott a kérdés, amikor itt az oldalon vagy máshol valamilyen módon – hajón vagy a szelek szárnyán – más kontinensre került madárról olvastam, hogy mi lesz ezekkel a madarakkal később. Visszatalálnak valahogyan? Ha ott maradnak, akkor hogyan élnek ott tovább? Vagy amikor eljön a következő vonulás ideje, minden újra a helyére kerül?

    1. Author

      Én nem hiszem, hogy visszajutnak, de Cen’ biztos többet tud erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük