Így használjuk optimálisan a hűtőszekrényt

hűtőszekrény

Kalauz született a hűtőszekrény optimális használatához


A hűtőszekrény használata magától értetődőnek tűnhet, de számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtőnk és a fagyasztónk még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszerpazarlás ellen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ezért idén karácsonyra hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásához.

Mint írják, a maradékok sorsa a magyar háztartásokban rendkívül hányattatott, ugyanis rengeteget pazarlunk a készételekből, ebből megy a legtöbb a kukába.

Egy átlagos magyar fogyasztó egy év alatt hatvan kilogrammnyi élelmiszerhulladékot termel, amelyből huszonnégy kilogramm elkerülhető lenne.

Mire kell figyelni?

Fontos odafigyelni például a megfelelő hőmérséklettartományra, az elrendezésre és az időzítésre, és jó tudni, hogy milyen élelmiszereket kell és melyet nem ildomos betenni a hűtőbe. Ezenfelül a fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, de érdemes tisztában lenni a hűtőtakarítás lépéseivel vagy azzal, hogy mi a teendő áramszünet esetén az élelmiszerekkel.

A Maradék nélkül program legújabb útmutatója ezeket az ismereteket foglalja össze. Aki pedig megfogadja a tanácsokat, mint írják, a Föld erőforrásait is kímélheti a pazarlás mérséklésével.

Forrás: Nébih, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


6 hozzászólás

 1. De jó- mindenki hajlamos a túlfogyasztásra, meg a felesleges tartalékok betározására a fagyasztóba. Eddig úgy tudtam a húsféléket- nyersen max. fél évig jó tárolni, aztán el kell használni, meglepett a 9 hónap. Elvész az eredeti minősége és ez nem csak a víztartalommal függ össze, az íze is más lesz. Mondjuk én sosem tároltam semmit ilyen sokáig, sőt szándékosan olyan hűtőt használok aminek kicsi a fagyasztója, mondjuk úgy csupán egy fióknyi. Nyilván ahol nagy családra kell főzni, ott ez kevés, ám hiszem , gazdaságosabb , ha a bolt fagyaszt és nem mi:-)) . Egy jól szellőző hűvös spájz, vagy egy klassz pince, ami nem dohos, bőven kivált egy hűtőt. A mi falunkban volt jégverem, mielőtt még divatba jöttek volna a hűtők. A hentes háza alatt volt, sosem tudtam elképzelni, honnan szerzi a nagy jégtömböket. Titokzatos volt az egész és soha nem mehettünk a közelébe. A megmaradta ételeket és süteményeket minden nagyobb ünnepnél elvittem a szeretet dobozba, szépen kiadagolva és becsomagolva. Remélem itt Szhelyen is lesz ilyen, a járvány óta nem láttam itt gyűjtő helyet.

  1. Én azt gyanítom, hogy a bolt a termék árában elkéri tőled a fagyasztás vagy a fagyasztva tárolás költségét is, szóval nem vagyok benne biztos, hogy gazdaságosabb, ha a bolt fagyaszt. 🤔

 2. Bocs’, hogy ide írom, ám mivel a videókat nem lehet kommentelni, úgy döntöttem, hogy ez alatt a szintén “jeges” poszt alatt jegyzem meg, hogy a Ludovico Einaudi videó elképesztő!! Hogyan bukkantok rá ilyenekre? 😮

  1. Author

   Hát ezt úgy találtam, hogy beírtam, hogy arctic. 🙂 Nem ilyesmit kerestem, de nekem is megtetszett. 🙂

   1. 👍🙂
    Nekem is nagyon tetszik! A cél, az ötlet és a megvalósítás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük