Több mint 120 éves rekord dőlt meg csütörtökön

Rekordokat hozott a szél szerdán és csütörtökön


Miután szerdán megdőlt a napi melegrekord és a fővárosi szélrekord, csütörtökön a fővárosi és országos szélrekord, valamint a legmagasabb napi mimimumhőmérséklet rekordja is megdőlt.

Csütörtök

Csütörtökön, akárcsak szerdán, ismét a János-hegyen mértek rekorderős szelet, ezúttal óránkénti 110,5 kilométeres sebességgel. Így új fővárosi és egyben országos legmagasabb napi széllökésrekord született.

A korábbi fővárosi rekord óránkénti 108,7 kilométeres szél volt, amelyet Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1984-ben. Az azt megelőző országos rekordot pedig – szintén 1984-ben – Pogány meteorológiai állomáson regisztrálták, ez óránkénti 109,1 kilométeres széllökés volt.

Megdőlt az erre a napra vonatkozó, több mint 120 éves legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is, ugyanis Fertőrákoson hajnalban 8 Celsius-fokot mértek. A korábbi rekord 6,1 fok volt, amelyet Pécsett regisztráltak 1902-ben.

Szerda

Szerdán szintén a jános-hegyi állomáson dőlt meg a legnagyobb széllökés erre a napra vonatkozó fővárosi rekordja óránkénti száz kilométeres szélsebességgel. A korábbi rekordot ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomáson mérték, akkor óránkénti nyolcvanhét kilométeres sebességgel fújt a szél.

Szerdán a megerősödő szél hatására Sopron Kuruc-domb meteorológiai állomáson a léghőmérséklet hirtelen, fél óra alatt kilenc Celsius-fokkal, 16,1 fokig emelkedett, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb hőmérséklet napi rekordja.

Korábban ezen a napon 1993-ban szintén a soproni Kuruc-dombon, illetve Rajkán mértek 15,5 fokos maximumhőmérsékletet.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több szélrekord

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megdőlt a fővárosi szélrekord szombaton

Megdőlt a fővárosi napi szélrekord szombaton: a János-hegyen óránkénti száz kilométeres széllökést mértek – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap. Tovább

Megdőlt a fővárosi szélrekord

Szombat este egy mediterrán ciklon hidegfrontja vonult át az ország felett, mögötte többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott a nyugati, északnyugati szél…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük