Már biztos! DNS-vizsgálat bizonyította Magyarország új madárfaját

Már biztos! DNS-vizsgálat bizonyította Magyarország új madárfaját . Ibériai hantmadár az új fajunk


Pár hete részletesen írtunk arról a kissé abszurd, de legalábbis szokatlan esetről, amikor Kalocsán felbukkant egy ritka és nehezen határozható hantmadárfaj. A madarat egyébként még november végén is látták a birding.hu adatai alapján Kalocsán, a város határában található napelemparkban.

A megfigyelés több szempontból is unikális.


A déli hantmadár is rendkívül ritka Magyarországon, de a hozzá rendkívül hasonló ibériai még sosem fordult elő. | Fotó: Wikimédia commons

Először is napelemparkok kutatása során, mintegy „mellesleg” került elő Dr. Tölgyesi Csaba jóvoltából.

Az SZTE Ökológiai Tanszék, Department of Ecology, University of Szeged Facebook-oldal így számolt be a találatról 2023. október 31-én (Forrás).

„Napelemparkok biodiverzitásának feltárását célzó kutatásunk során a hazai madarászok nagy örömére sikerült egy extrém ritka madárra bukkanni, egy déli hantmadárra, melynek utolsó megfigyelése 2006-ban volt. A dolog pikantériája, hogy azóta genetikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy a korábban egy fajnak gondolt taxon valójában kettő, és már déli és az ibériai hantmadár (Oenanthe melanoleuca és hispanica) néven futnak. A két faj első éves tojói, mint amilyen a talált példány is, morfológiailag igen hasonlóak, de sikerült ürülékmintát gyűjteni, amiből a faji identitás DNS-vizsgálattal állapítható meg. Reméljük ibériai lesz, mivel akkor ez lenne a faj első igazolt előfordulása Magyarországon.”


Ha valakinek nem világos,

miről van szó, mi ez a két madárfaj, ne aggódjon, a kérdés valóban nem egyszerű, de előző cikkünkben igyekeztünk oly módon összefoglalni, hogy azt laikusok is érthessék.

Pár éve a szóban forgó két faj,

  • a déli hantmadár
  • és az ibériai hantmadár

elkülönítését is genetikai vizsgálatok tették indokolttá, véglegessé. A kalocsai hantmadár esetében is indokolt volt a genetikai vizsgálat, és mivel a madár inkább ibériai hantmadárnak tűnt, jogosan merült fel az igény, hogy mindenképp tisztázzák a kérdést, hiszen amennyiben kiderül, hogy a madár valóban ibériai, akkor új madárfajjal gyarapodhat a magyarországi madárfajok listája.

Ebből a célból először ürüléket gyűjtöttek (ahogy arról a szegedi kutatócsoport is beszámolt), később befogták a madarat, és vért vettek tőle. Némi csönd után először a birding.hu oldalán jelent meg egy közlemény arról, hogy a vizsgálatok megtörténtek, és már bizonyos:

a kalocsai madár valóban ibériai hantmadár!


Ibériai hantmadár, Kalocsa | Fotó: Kiss Zoltán

Vagyis új faj, de nem tojó, hanem fiatal hím.

Érdekes lenne tudni, ebben a sokakat érdeklő esetben – ami akár laikusoknak is érdekes és tanulságos lehet –, hogy miként zajlott a vérminta elemzése, hogyan és mivel sikerült összevetni. Kerestük is ez ügyben a vérminta vizsgálatát végzőket, de eddig nem kaptunk további infókat. Ha bármi újat lehet tudni, frissítünk.

Ugyanakkor elértük Dr. Tölgyesi Csabát, az új faj megtalálóját, ismét gratuláltunk neki, ő pedig megerősítette az eredményt. Igyekszünk tartani a kapcsolatot a jövőben is, minthogy a napelemparkok vizsgálata önmagában is rendkívül érdekes.

Ökológiai, természetvédelmi, tudományos szempontból pedig a jelentősége bőven túlmutat egy-egy új faj kimutatásán, minthogy a napelemparkok egyre jelentősebb területeket fednek le (várhatóan ez a tendencia csak erősödni fog a következő évtizedekben), sokszor potenciálisan értékes természeti élőhelyeket.

Minket leginkább az érdekelne, hogy lehetnek-e ezek a területek például vegyszermentes, ökológiai szempontból igazán értékes, diverz területek. Megoldható-e, hogy a karbantartást ne vegyszerekkel intézzék az üzemeltetők, és az erős árnyékoltság miatt egyáltalán miféle életközösségek kialakulása képzelhető el ezeken a területeken.

Borítóképen a Kalocsán megfigyelt ibériai hantmadár. Köszönet a fotóért Kiss Zoltánnak, aki ezt a fotót a madár megtalálásnak napján lőtte.  


Ibériai hantmadár észlelései az eBird alapján

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madárritkaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Fészektartókkal is védik a gólyákat

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszik biztonságossá…Tovább

3 hozzászólás

  1. Csodaszép ő is, de egész más, mint a rokona, nem látható álarc. Vagy lehet, hogy ő még túl fiatal és később jelenik meg az álarc?

    1. Author

      Talán szerencsésebb lett volna azonos nemű és korú madarak fotóit felrakni, de nem egyszerű jó és felhasználható képeket találni. A lényeg: az álarc mindkét faj fiataljainál hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük