Hajóroncsok a tenger mélyén

hajóroncs a Fülöp-szigeteknél

Hajóroncsok a tenger mélyén


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon nehezen lehetne rávenni, hogy bármilyen formában is lemerüljek az óceán fenekére. Annyi minden balul sülhet el egy ilyen utazás során, és ha beüt a baj, azt nagyon nehéz elhárítani, nemcsak akkor, ha az ember történetesen egy összetákolt lélekvesztőben vállalkozik a vertikális utazásra.

Én bőven megelégszem a képekkel, videókkal és leírásokkal, amik a tenger mélyéről származnak, és olykor sokkal informatívabbak, mint az odalenti tapogatózás a sötétben. Ezért is tetszik annyira ez a videó, amelyben azt láthatjuk, hogy milyen mélyen fekszenek a világ hajóroncsai, egymáshoz képest is.Kiderül belőle az is, hogy ha az ember hajóroncsot akar látni, akkor ahhoz még búvárfelszerelés sem kell feltétlenül.

Az összeállítás szerint a felszínhez legközelebb fekvő hajóroncs, az SS Winfield Scott oldalkerekes gőzhajó maradványa mindössze nyolc méter mélyen pihen a kaliforniai szigetvilágban.

A gőzös a kaliforniai aranyláz idején szállított utasokat és rakományt San Francisco és Panama között, de 1853. december 1-jén a sűrű ködben egy sziklának ütközött az Anacapa-szigetnél. 450 utasa és a legénység szerencsésen túlélte, de a hajó odaveszett, és azóta a fatest nagyrésze is elpusztult, a gépezet nagyrésze még mindig viszonylag jó állapotban van.

A videó szerint a 16. századi Mary Rose hadihajó tizenkét méter mélyen fekszik, valójában azonban csak feküdt, mert ebből a mélységből már a ’80-as években kiemelték, és az angliai Portsmouth városában, a neki szentelt múzeumban látható.


A Mary Rose konzerválás alatt

Ahogy haladunk egyre lejjebb a tengerekben, érthető módon úgy ritkulnak a roncsok is, és egyszercsak jönnek a nagy szakadékok, amelyekből jól látszik, hogy mennyivel lejjebb fekszik a Titanic a többi felfedezett hajónál. De még ennél mélyebben is fekszenek hajdani közlekedési eszközök, elsősorban 20. és 21. századi hadászati járművek.

A videó szerint a legmélyebben, 6468 méteren a második világháborús USS Johnstont találjuk a Filippínó-tengerben, Samar szigetének közelében. A Guinness rekordok szerint azonban azóta, egész pontosan tavaly júniusban találtak nagyjából ugyanott egy még mélyebben fekvő amerikai hadironcsot, az USS Samuel B. Roberts-t, 6865 méterrel a felszín alatt.

A csatorna videói között egyébként más érdekeseket is találunk, összahasonlíthatjuk például a mértékegységeket, a szélerősségeket vagy a városok magasságát.

Képek forrása: Olga ga/Unsplash, Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több utazás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  19. századi hangulatú posta nyílt

  19. századi hangulatot idéző múzeumposta nyílt Hollókőn, ahol a muzeális mérőeszközök mellett megnézhetünk egy száz évvel ezelőtti postaraktárt…Tovább

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tudtad, hogy Angliában is van esőerdő?

  A Nagy-Britannia közepén, az Ír-tenger parjának közelében található Borrowdale-völgy mérsékelt övi esőerdőt rejt. Egy olyan erdőtípust, amely valaha Anglia-szerte…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Mindig lenyűgöznek azok akik olyan mélységekbe mennek amit elképzelni sem tudok, milyen fizikai törvények szerint tudnak levinni több ezer méter mélyre. Úgy vagyok én is ezzel, nézni nagyon szeretem. Imádtuk a Cousteau filmjeit anno, hihetetlen felfedezéseket tett arról, mit bír ki egy emberi szervezet a mélységekben. Mindazonáltal sosem tudnának rávenni semmivel, hogy beszálljak egy tenger alatt járóba, még hajóra sem nagyon megyek, legfeljebb olyanra, ami olyan közel megy a partokhoz, hogy ki tudnék úszni. Nagyon sajnálom a Titan utasait, felfogni nem tudom hogyan tehette ki a gyerekét , vagy idegeneket bárki is ilyen kérdőjelesen sikeres merülésnek.

  2. Idővel minden roncsot elfoglal az élővilág, csodás hemzsegő zátonyok lesznek. 🙂
   Elég sok filmet lehet már látni azokról a kis búvárgömbökről, gömbökből, amik 1000 m-re is lemennek. Ott is van élet, nem is akármilyen. Már David Attenborough -val is készült ilyen film. Talán “A Kék Bolygó” soroztaban is van ilyen részlet.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük