A Grimm testvérek elveszettnek hitt könyvei

grimm testvérek könyvei

A Grimm testvérek elveszettnek hitt könyvei


A Grimm testvérek nemcsak meséket, hanem könyveket is gyűjtöttek, berlini könyvtáruk az 1800-as években 8000 darabot számlált. A tudósok Kasselben, Göttingenben, és még egy ideig a franciaországi Savignyben is dolgoztak, de pályafutásuk leghosszabb és legillusztrisabb időszakát Berlinben töltötték kulturális antropológusként.

Wilhelm Grimm fia, Hermann a halálakor a könyvgyűjteményt a berlini Egyetemi Könyvtárra hagyta, és a könyek egy nagy része ma is Berlinben található, a meseírók rekonstruált dolgozószobájában. A berlini könyvtárosok azonban 1898-ban az állomány egy részét a poznańi Kaiser-Wilhelm-Bibliotheknak adományozták. A könyvtár gyűjteménye 1919-ben az újonnan alapított Poznańi Egyetem (Adam Mickiewicz Egyetem – AMU) része lett. 1945-ben azután a könyvtárosok azután újabb könyveket küldtek Berlinből Lengyelországba, hogy megmentsék azokat a háború pusztításai elől.


Ez az a két csatorna, amelyen keresztül Eliza Pieciul-Karmińska az egyetem professzora és Renata Wilgosiewicz-Skutecka, az AMU könyvtárosa nyomonkövették a könyvek érkezését kollégájuk, Anna Loba regénynyelvész-professzor segítségével.


A 27 könyv három kategóriába sorolható: ősnyomtatványok, régi nyomtatványok és „modern“ könyvek a 19. századból. Összességében a műtárgyak széles skálája időben az 1400-as évektől az 1800-as évek második feléig terjed. Van köztük egy 1491 körüli bázeli biblia és egy körülbelül egy évszázaddal későbbi, Lyonból származó, Nagy Károlyról szóló könyv. A modernebb darabok német földrajzi és daloskönyvek 1861-től kiadva.

A testvérek jegyzetekkel is ellátták a könyveket, ami lenyűgöző betekintést enged a munkamódszereikbe. Emellett egyes köteteken még mindig megtalálhatók a berlini könyvtár által korábban a kölcsönzés előtt bebélyegzett jelzések. A nyomokon a kutatók tovább indulnak, hogy további elveszett Grimm-könyveket találjanak.

Forrás: Artnet, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash, képek: AMU

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyv

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újra nő a könyvtárak népszerűsége

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete közzétette 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely megmutatja a hazai könyvtári rendszer…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük