Ismét híres festményt rongáltak meg aktivisták

festmény rongálás

Ismét híres festmény vált rongálás álodzatává


Kalapáccsal rongálták meg Diego Velázquez egyik leghíresebb festményét aktivisták hétfőn a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában.

A Just Stop Oil nevű csoport pólóját viselő két fiatal aktivista a tizenhetedik századi spanyol mester Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen. A rendőrség mindkettőjüket őrizetbe vette szándékos károkozás gyanújával.

Ugyanezt a festményt 1914-ben Mary Richardson, a nők választójogáért küzdő egykori szüfrazsettmozgalom aktivistája húsvágó késsel hasította fel.

Richardson festmény elleni támadását szüfrazsettársa, Emmeline Pankhurst bebörtönzése motiválta. Mint írta: „Megpróbáltam megsemmisíteni a mitológia legszebb nőjének képét, tiltakozásul a kormány ellen, amely megsemmisítette Mrs Pankhurstöt, aki a modern történelem legszebb szereplője. Az igazságosság éppúgy eleme a szépségnek, mint a szín és a körvonal a vásznon.”„Ha szeretjük a művészetet…”

A Just Stop Oil hétfő esti közleménye szerint a politika ugyanúgy cserben hagy mindenkit, ahogy 1914-ben is cserben hagyta a nőket, és ebben a helyzetben már nem szavakra, hanem ismét cselekvésre van szükség. Ugyanis az újonnan kitermelt nyersolaj és földgáz milliók halálát okozza majd, és ezt meg kell állítani, „ha szeretjük a művészetet, az életet és családunkat”.

A mozgalom két másik tagja tavaly októberben, ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy „Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”

A Van Gogh-festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban – amelyet szintén üveglap védett – sértetlen maradt.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem kétezerötszáz festmény látható. Az ingyenesen látogatható képtárat évente több mint négymillióan keresik fel.

A galériában történt hétfői újabb incidenssel egy időben a Just Stop Oil aktivistái a közeli Whitehallon, a londoni kormányzati negyed főutcáján forgalomlassító felvonulást tartottak. A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint a be nem jelentett demonstráció résztvevői közül a rendőrség mintegy százat őrizetbe vett. A Just Stop Oil rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul.

Forrás: MTI, HubPages, kép: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több aktivizmus

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több festmény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Itt találkozhatunk az ismeretlen Renoirral

Az M5 csatornán ezekben a hetekben látható a Kiállítások a nagyvilágból című sorozat, melynek legutóbbi epizódjában a magasztalt és elmarasztalt Renoirt ismerhetjük meg…Tovább

10 hozzászólás

 1. Lassan ott tartok, hogy már eltörném a kezüket. Sokkal de sokkal többet ártanak bármiféle ügynek, mint amennyit használnak.

 2. Ezek egyszerűen csak vandálok. 😠
  Büntetésül olyan munkára ítélném őket, ami tényleg védi a környezetet. Csak hogy érzékeljék a különbséget.

 3. Ahogy elnézem, mindegyikre ráférne, ha elültetnének néhány száz facsemetét, lekötné a fölös energiájukat és még izmosodnának is tőle. Ja, hogy az nem keltene ekkora feltűnést….

 4. Megnézetném velük a ” Beugrottam ” c. filmet- egy olyan srácról szól aki éjszakánként gazdagok házaiban graffitiket csinál. Ez is a tiltakozás egyik módja az értelmetlen vagyon szaporításhoz, de a destruktív módszerek nem igazán vezetnek célra. Lehet, hogy annyira közönyössé vált a világ, hogy már nincs más eszköz mint ezek a szélsőségek? Más kérdés, hogy az üzenete ugyanaz- rombolás, pusztítás, mint amit a bolygóval tesz az emberiség- mondhatnám tükrözés.

  1. Szerintem ezek rossz eszközök. Abban talán meg lehetne egyezni, hogy olyan problémával nézünk szembe, amit csak együtt tudunk megoldani. Ezért ebben az esetben semmi sem célravezető, ami sokakat elidegenít. Ezért rossz Greta Thunberg működése is. Ha valakinek igazán fontos a „bolygó megmentése”, akkor van annyira alázatos és fegyelmezett, hogy ezt figyelembe veszi. Ha meg nem veszi figyelembe, akkor joggal vélelmezhetem, hogy az akcionizmus fontosabb a számára, mint az ügy maga. Ha pedig az ügy -bármely ügy – örvén valaki csak „tündökölni” akar, tehet nekem egy szívességet. Főként, ha rongál is.

  2. Author

   Ez a „tükrözés” nagyon találó. Tipikus esete annak, amikor azzal akar valaki megoldani egy problémát, amivel létrehozta. Ezen túl kell lépni, felül kell emelkedni. Pozitív és inspiráló példát kell mutatni, a riogatásból, hangoskodásból sok embernek van elege. A felmérések szerint a többség nem szimpatizál ezekkel az aktivistákkal. Az emberben felmerülhet, hogy ez is egyfajta zöldrefestés, ami kifogja a szelet a környezetvédelem vitorlájából. Érdekes módon ezeket az aktivistákat az olajmágnás Getty család egyik leszármazottja támogatja többek között (aki amúgy asszem, nem olajjal foglalkozik). Nem mondom, hogy direkt azzal a céllal, hogy rombolják a klímaügyet, de valahogy azt érzem, itt nem annyira prioritás az, hogy valódi eredményeket érjenek el. Rengeteg cégben rengeteg ember dolgozik azon, hogy különböző eredményeket érjenek el. Van a világon elég agykapacitás ahhoz, hogy hatékonyak legyünk bizonyos ügyekben. Tényleg miért kell ilyen baromságokra pazarolni az időt és az energiát?

   1. Egyetértek- talán figyelembe lehet venni, hogy egyik aktivista sem IQ fighter- nos nem lehet egyebet várni tőlük. Valami olyasmi a helyzet velük is, mint amit Centauri a szívlapátjával írt a magamutogató gyökér celebekről- nagy kár, hogy teret kapnak bárhol is.

    1. Author

     Én mondjuk azt sem értem a videót nézve, hogy elég hosszú ideig ütik ott kalapáccsal az üveget, aztán elé állnak beszélni és senki nem lép közbe? Egyes múzeumokban, ha az ember egy kicsit közelebb megy a festményhez, már ott is terem egy biztonsági őr. Itt ennyire szabadjára vannak engedve a látogatók?

     1. Igen, ez nekem is eszembe jutott, olyan megrendezettnek tűnik, nem létezik, hogy senki nem volt ott, ha ez egy sima látogatás során történt.

 5. Author

  Nagyon különös ez az egész. De azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a múzeum beleegyezett volna..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük