Ezt mondta Roger Waters az ENSZ előtt

Háború Roger Waters

Ezeket mondta Roger Waters az ENSZ előtt


Délelőtt bejárta a hír a sajtót, mely szerint Oroszország Roger Waterst kérte fel arra, hogy beszéljen ma az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az ukrajnai békével kapcsolatban. Waters elfogadta a felkérést, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, mit mondott. Meghallgattuk, és most röviden összefoglaljuk.

Talán volt, aki azt gondolhatta, hogy a Pink Floyd alapítója ezúttal Oroszország szószólója lesz. Aki azonban ismeri a békepártiságát, nem csodálkozott, hogy ezúttal is a béke mellett érvelt. Annak a „hangtalan többségnek“ a nevében beszélt, amely „saját hibáján kívül találta magát borzalmas, akár halálos körülmények között“ – Ukrajnában vagy bárhol máshol a világon.

Kemény szavakkal vágott oda a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának (Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok):

„A hangtalan többség aggódik, mert az önök, igen, az önök háborúját, ezt az állandó háborút nem mi választottuk. Az önök háborúja tönkreteszi a bolygót, az otthonunkat. És minden más élőlénnyel együtt feláldoznak minket két dolog oltárán: a nagyon-nagyon kevesek zsebébe vándorló profit oltárán, és egyik vagy másik Birodalom hegemón menetelésének oltárán az egypólusú világuralom felé.“

„Kérjük, biztosítsanak minket arról, hogy nem ez a víziójuk, mert ezen az úton nincs kedvező végkimenetel. Ezen az úton mindenkinek van egy piros gomb a táskájában“.

Leszögezte, hogy Oroszország Ukrajnai inváziója illegális, és a lehető leghatározottabban elítéli. Ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajna orosz inváziója “nem provokálatlan”, és a lehető leghatározottabban elítéli a provokátorokat.

Említette az édesapját, aki a második világháborúban vesztette életét, amikor ő öt hónapos volt, tehát tud egyet s mást a háborúról és a veszteségről, és felidézte az édesanyja jótanácsát: olvasson sokat, tájékozódjon a lehető legalaposabban, különösen fontolja meg azokat a véleményeket, amelyekkel nem ért egyet, majd tegye azt, ami a legmegfelelőbb.

„Sokan vagyunk, akik nem osztozunk a háborúipar profitjában, és nem ágyútölteléknek neveljük a fiainkat és a lányainkat.”

“Most az egyetlen ésszerű cselekedet az azonnali tűzszünet Ukrajnában – ‘ha’, ‘de’, és ‘és’ nélkül, mielőtt még egy újabb élet elveszik” – mondta, majd A király új ruhája című mesére utalt: “A birodalmak vezetői ilyen vagy olyan mértékben meztelenül állnak előttünk, és üzenetünk van a számukra: arra kérjük őket, váltsanak irány most!”

Micsoda globális megkönnyebbülés és örömhimnusz követne egy ilyen döntést! Még John Lennon is kikelne a sírjából, hogy a levegőbe öklözzön:

„Végre meghallgattak minket a hatalom folyosóin! Az iskolaudvar zaklatói végül beleegyeztek abba, hogy befejezzék a nukleáris játékot!”

Képek forrása: Unsplash


Roger Water Pink Floyd Budapest

Ez lesz 2023 egyik legnagyobb eseménye: Roger Waters és a Pink Floyd

Megint játszik Budapesten a Pink Floyd, pontosabban Roger Waters és csapata. Köztudott, hogy Pink Floyd-rajongó vagyok, lehet ezt mondani, bár koránt sem vagyok rajongói típus. Lelkes, sőt irgalmatlanul lelkes is vagyok, nem is néha, de rajongó szinte soha – kivéve, ha a Pink Floydról van szó.

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Már a tűzharcok kezdetekor hallatta a hangját, több módon is, elmondta már akkor is, hogy kiknek a felelőssége ez a helyzetet, hogy mi vezetett oda, hogy ártatlan emberek ezrei halljanak meg. 🙁

  1. Author

   Nem kell félteni, ha felszólalásról van szó, az biztos.

 2. Author

  What? Leszedték a videót? Biztos valami jogdíjak miatt. Még szerencse, hogy leírtuk. 🙂 Na, mindjárt megnézem, fenn van-e máshol.

  1. Jogdíjak? Ilyesmin hogyan lehet jogdíj? Köszi, ha ránézel!

   1. Author

    Hát, amire lehet, arra jogdíjat tesznek szerintem. Betettem egy rövidebb részletet az AP News-ról, ezt csak nem veszik majd le.

    1. Basszus, még a végén kiderül, hogy Waters pattintott rá jogdíj-igényt!

     1. Author

      Haha, ez nekem is megfordult a fejemben.😂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük