Így alakul az európai fürdőhelyek vízminősége

fürdőhelyek vízminősége

Így alakul az európai fürdőhelyek vízminősége


Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő értékeléséből.

Az ellenőrzött fürdőhelyek 85,4 százaléka kiváló, 96 százaléka megfelelt a minimális bakteriológiai előírásoknak, és csak másfél százalékuk kapott rossz minősítést. Az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig tehát Európa fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, úszásra alkalmas.

A kiváló fürdővizek legnagyobb arányban

Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában a hivatalosan azonosított fürdővizek mindegyike megfelelt a minimális minőségi előírásoknak 2023-ban. Tavaly öt országban – Albániában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon és Lengyelországban – volt a fürdővizek legalább hetven százaléka kiváló minőségű.

A tengerparti területek vízminősége általában jobb, mint az egyéb természetes, folyó- és tóparti fürdőhelyeké. 2023-ban a tengerparti fürdőhelyek 89 százaléka kapott kiváló minősítést, míg a folyók és tavak 79 százaléka.

A víz minőségének javítását célzó uniós irányelv

2006-os elfogadása óta a bakteriológiai szempontból rossz minőségű fürdővizek aránya csökkent, és 2015 óta stabil. Az úszás egészségügyi kockázata azonban folyamatos probléma maradt, 2023-ban 321 esetben jelentettek rossz vízminőséget az európai fürdőhelyek.

Tavaly a hivatalosan bejelentett fürdőhelyek száma 108-cal, az előző évhez képest 0,5 százalékkal 21 766-ra nőtt az Európai Unióban. Az összesítés az uniós tagországok 21 766 hivatalosan kijelölt fürdőhelyének vizére, valamint Albániában 119, Svájc esetében pedig 196 fürdőhely vizére terjed ki.

Nemrég ez az ország is előkelő helyet szerzett a tisztavizű tengerpartok versenyében, miközben arra is készültek előrejelzések, hogy milyen idő várható a nyáron Európában.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük