Régóta nem látott erdőtüzek tombolnak Québecben

erdőtűz quebec

Régóta nem látott erdőtüzek tombolnak Québecben


Bár a kanadai tartományban előfordulnak néha nagy erdőtüzek, a mostanihoz hasonlót rég lehetett látni. Az erdő több mint százhatvan helyen ég, a tűzoltók pedig egyszerre maximum húsz-harminccal tudnak foglalkozni. Szombaton katonák és a tartományon kívüli tűzoltók érkeztek, hogy segítsék a helyiek munkáját, emellett Franciaország is küld száz embert.

Vasárnap reggeltől kezdve megtiltották az erdők látogatását, utakat zártak le, és elkezdték kiüríteni a környező településeket, legutóbb Val d’Or, Abitibi-Ouest és Normétal került sorra.


Szombaton a Nemzetközi Űrállomás is felvette a tüzet

A tüzek május végén kezdődtek a tartomány különböző pontjain, és végül szinte mindehová átterjedtek. A katasztrófa oka elsősorban a szárazságban és a meleg időben keresendő, és a helyzet más tartományokban sem túl jó, még ha nem is annyira súlyos, mint Quebecben.


Nova Scotiában is ég az erdő

A füst több amerikai államot is elért, ahol a rossz levegőminőség miatt adtak ki figyelmeztetést.Steeve Côté biológus szemtanúja volt az 1991-es tüzeknek, amelyek több mint 350 ezer hektárnyi erdőt pusztítottak el Baie-Comeau közelében, az északi parton.

Úgy véli, az ilyen intenzitású tüzek általában csak néhány évszázadonként fordulnak elő. Most azonban, mindössze 30 évvel a legutóbbi után, 300 ezer hektárnyi erdő áll lángokban, kétszer annyi, mint a tartomány tíz éves átlaga.

Mint mondja, egyes ökoszisztémákban – például Ausztráliában – szinte minden évben előfordulhatnak tüzek, de más helyeken, például a boreális erdőkben, mint Québecben, nagyon ritkán tapasztalni ilyesmit. Ez pedig hatalmas kihívást jelent az élővilágnak. Bár sok faj alkalmazkodóképes, és képes lesz regenerálódni, más fajok, például a rovarok, és maga a boreális erdő is évekre destabilizálódhat.

Forrás: CBC, CBC, CBC, a címlapkép illusztráció, forrás: Marcus Kaufmann/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  természeti katasztrófák

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  38 éve történt a csernobili katasztrófa

  1986. április 25-ről 26-ára virradó éjszaka az Ukrajnában működő csernobili atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük