Embertől kér segítséget a paraziták eltávolításához a szürke bálna

szürke bálna

Embertől kér segítséget a paraziták eltávolításához a szürke bálna


Paco Jimenez Franco olyan közvetlen kapcsolatot alakított ki a mexikói Kaliforniai-öbölben élő szürke bálnákkal (Eschrichtius robustus), hogy azok a csónakjához úszva “megkérik” őt, hogy szabadítsa meg őket a testükön élősködő parazitáktól.

Az egyik ilyen esetről a mexikói partoknál, az Ojo de Libre lagúnán készült videó, amelyen az látszik, hogy a kis csónakban ülő férfi apró rákszerű lényeket – úgynevezett bálnatetveket – szed le egy bálna fejéről.Mint Franco elmondta, rendszeresen jár el hasonlóan az itteni bálnákkal, és izgalmasnak találja a jelenséget. Először csak kíváncsiságból szedett le egy élősködőt egy közel úszó bálnáról, de aztán mikor az visszatért, újabbakat távolított el, és amikor ugyanaz az állat ismételten felkereste, már sejtette, hogy miért jön.

A bálnák fejébe kapaszkodó bálnatetvek ugyanakkor nem teljesen haszontalanok, mert felfalják a bálna testén megtelepedő algákat. Ezzel együtt viszont irritálják a bálnát, és annak hámló bőrén és sebein élősködnek.

A térséget jól ismerő Mark Carwardine brit zoológus szerint a szürke bálnák ambivalens kapcsolatban vannak ezekkel az élősködőkkel.

A bálnáknak nagyon érzékeny a bőrük, ezek a kis lények pedig éles karmaikkal abba kapaszkodnak, ezzel az “őrületbe kergetve” az állatot. Az akár tizenöt méteresre is megnövő szürke bálnák pedig különösen érzékenyek a parazitákra. Carwardine szerint a bálnák valószínűleg nem bánják, ha valaki leszed róluk néhány parazitát, de hogy ennek a hatását tényleg érezzék, ahhoz azért több százat kellene eltávolítani a bőrükről.

Hozzátette, hogy mivel ezek az élősködők a bálna elhalt bőrét és elhalt szöveteit eszik, parazita helyett szimbiontának lehetne őket nevezni, mivel az együttélésből mindkét félnek megvan a maga haszna. Az “ápolás” is a szimbiózishoz hasonlítható némiképp.

Forrás: MTI, kép: Josh Withers/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több bálna

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hogyan énekelnek a bálnák?

  Körülbelül ötvenmillió évvel ezelőtt a bálnák szarvasszerű ősei úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a szárazföldi életet, és visszatérnek a tengerbe…Tovább

  Melyik a Föld legnagyobb állata?

  Melyik a Föld legnagyobb állata? Hány ember képes egy élet során annyit enni, amennyit egyetlen kék bálna eszik élete végéig? Kiszámoltam….Tovább

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

  A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

  1 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük