Egy hónappal korábban kezdődik a szüret
A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén.
Az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábban is kezdődhet a szüret Pécs környékén, sok évre visszatekintve pedig idén indul a legkorábban a szüret a Mecsek déli lankáin.
A csapadék és a hőmérséklet kedvezhet az évjáratnak, az enyhe telet követően az átlagosnál korábbi fakadással indult a szőlőfajták többsége. Ezután nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődés következett be a tőkéken. Korai volt a virágzás, a zsendülés, és az érés is sokkal korábbra tolódott.
A kutatóintézet rezisztens szőlőfajtákkal is kísérletezik, amelyek a hagyományos vitis vinifera fajtákkal szemben már két-három permetezéssel megvédhetők a kórokozók ellen. Ezek közé tartozik a korai Jázmin fajta is, amelynek megfelelő savtartalma az illat és a zamat összhangjával párosul. Az alkoholtartalma mindössze 10,5 százalék, ami kellemesen üde, gazdag, parfümös, könnyed, nyárias borra utal. A szőlő feldolgozása után a bor az intézmény 1600 négyzetméteres, 4800 hektoliter kapacitású pincéjébe kerül majd.
Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet 1949 óta létezik, és 39 hektárnyi szőlőültetvénye van.
Forrás: MTI, kép: Pixabay
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!