Tomboló vihar érte el Európát, nagy a készültség

Ciarán vihar francia

Megérkezett a Ciarán


Rekorderejű széllel érkezetta Ciarán nevű vihar Franciaország északnyugati részére. Egy teherautósofőr meghalt az északi Aisne megyében, mert egy fa rádőlt a járművére, tizenhatan pedig megsérültek, köztük hét tűzoltó.

1,2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, ebből csaknem 800 ezer Bretagne-ban, 315 ezer pedig Normandiában található. A szolgáltatás helyreállításán mintegy háromezren fognak dolgozni, amint a meteorológiai körülmények lehetővé teszik.

Az éjszaka folyamán Bretagne-ban a szél sebessége megközelítette az óránkénti kétszáz kilométert, és az ország száz megyéjéből huszonháromban rendeltek el csütörtökön másodfokú, narancsszínű riasztást.

A nagyon erős széllökések veszélye a La Manche-csatornára és a breton partszakaszra összpontosult, de a viharos erejű szél Párizsban is éreztette hatását. Az ország északnyugati részén fennakadások voltak a közlekedésben.A közúti közlekedést az Atlanti-óceán partján fekvő Finistere megyében teljesen betiltották a hatóságok. Jelentősek voltak a késések a regionális vasúti és légi közlekedésben, míg a párizsi elővárosokban elővigyázatosságból nem indultak el a vonatok csütörtökön.

Nagy-Britanniában ez az év legnagyobb vihara

Nagy-Britanniában a Ciarán elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja. Az Atlanti-óceánról érkezett, kelet felé tartó vihart heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri.

A délnyugat-angliai Cornwall megyében hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás, Dél-Angliában 350 iskola nem nyitott ki. Az autópályákat kezelő állami cég (National Highways) csütörtöki felhívásában azt kérte az autósoktól, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra, és ha elindulnak, legyen náluk telefontöltő, élelmiszer, innivaló, takaró, zseblámpa, járművükben pedig bőséges mennyiségű üzemanyag.

A vihartól sújtott térségekben szünetel vagy akadozik a vasúti közlekedés, a kompjáratok többségét leállították. A vasúttársaságok közös felhívásukban arra kérték a London környéki térségek ingázóit, hogy ha lehetséges, csütörtökön otthonról dolgozzanak, mert “valószínűtlen”, hogy eljutnak londoni munkahelyükre.A Csatorna-szigetek – elsősorban Jersey és Guernsey – hatóságai kérték, hogy a lakosság hagyjon fel a pánikszerű vásárlásokkal, miután a vihar közeledtével kitört felvásárlási hullám miatt számos helyi szupermarket élelmiszerkészletei gyakorlatilag kifogytak.

Olaszországban a legmagasabb fokú riasztás lépett életbe

Vörös színű készültség van érvényben Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományban a rendkívül erős szél és a heves esők miatt, Liguria tengerpartján pedig öt méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig.

A Nagy-Britannia és Franciaország irányából érkező, Ciarán nevű viharzóna a következő órákban éri el Olaszországot. Az északkeleti régiókban, Venetóban és Friuli Venezia Giuliában már csütörtök reggel életbe lépett a riasztás.

Több városban nem nyitottak ki az iskolák, lezárták a parkokat és a temetők egy részét, korlátozták a buszközlekedést, valamint a teherforgalmat.

A délutáni és esti órákban ciklonszerű esőt és óránkénti száz kilométer sebességnél is erősebb szelet várnak. A rosszidő miatti készültség péntekre is érvényes. Velence városát a napok óta működésben levő Mose mobil zsiliprendszer védi a tengerártól.Az észak-nyugati Liguria tengerpartjait lezárták egészen szombatig. A tartományban, valamint a közeli Lombardiában, Emilia-Romagnában és Toszkánában közepes, narancssárga színű riasztás lépett életbe. Milánó városát kedden öntötte el az esővíz, és újabb viharokat várnak. Az alpesi Trentinóban is riasztás lépett életbe a rosszidő miatt.

A viharzóna déli irányba halad tovább. Campania tartományban is nagy mennyiségű csapadékkal és a hőmérséklet csökkenésével számolnak az egészen mostanáig tartó nyári meleg után.

Szlovénia újabb árvizekre készül fel

Három hónappal azután, hogy Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta, a polgári védelem és más katasztrófavédelmi szolgálatok újabb áradásokra és földcsuszamlásokra készülnek.

A Környezetvédelmi Ügynökség (ARSO) a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást adta ki Szlovénia északi részeire, mivel ott heves esőzések várhatók, amelyek jelentős áradásokat okozhatnak. Az ország többi részén közepes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

A polgári védelem, az információs központok és más érintett szolgálatok fokozott készültségi szinten működnek, a szlovén fegyveres erők több száz tagját pedig a veszélyeztetett területekre vezényelték, és készenlétben lesznek. A folyók vízszintje várhatóan csütörtök este kezd emelkedni. A Soca-völgyében, a Sora vízgyűjtő medencéjében, valamint a Száva folyó felső és középső folyásánál áradások várhatók.

Az ország többi részén, különösen a Vipava és a Savinja völgyében, valamint a Koroska régióban is kiönthetnek a folyók. A Dráva várhatóan pénteken tetőzik. Csütörtökön estére megemelkedik a tenger vízszintje is, és elárasztja a tengerparti területeket.Nagy mennyiségű csapadékra kell számítani a Baca folyó völgyében, amelyet a múlt héten súlyos áradások sújtottak. A térségben az éjszaka folyamán akár százötven liter eső is eshet négyzetméterenként, míg a régió más részein hatvan-száz liter. A Nova Gorica-i vöröskereszt ideiglenes szálláshelyeket alakít ki a Baca folyó völgyében állomásozó tűzoltók, valamint a régió lakói számára, felkészülve az esetleges evakuálásra.

A völgyben és Tolmin közelében 17 óra után elővigyázatosságból lezárnak néhány utat. A legrosszabb forgatókönyvre készülnek, mivel a földcsuszamlások számos útszakaszt veszélyeztetnek.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több vihar

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Ez félelmetes! 🥺
    A Windy széltérképét is érdemes megnézni!

    1. Author

      Igen, néztem azt is, nagyon komoly.

  2. Annyira örülök, hogy biztonságos helyen élek. Szegény emberek. A velencei zsiliprendszer elképesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük