Az autógyártáséval vetekszik a ChatGPT vízfogyasztása

chatgpt vízfogyasztás

Az autógyártáséval vetekszik a ChatGPT vízfogyasztása


Mariana Mazzucato közgazdászprofesszor a Guardianba írt cikkében közöl néhány adatot arról, hogy mennyi energiát igényel valójában a számítástechnika, azon belül is a ChatGPT. A számok pedig döbbenetesek. Annál is inkább, mert, mint értekezését kezdi, amikor a technológiai iparágat képzeljük el, többnyire olyasmikre gondolunk, amik nem léteznek a fizikai térben. Mint a mobilalkalmazások és a böngészők.

De az ezen információk tárolásához szükséges infrastruktúra, a különböző irodaparkokban és külvárosokban található fizikai adatközpontok rengeteg energiát fogyasztanak.

A megtévesztő nevű „felhő” által használt infrastruktúra például több üvegházhatású anyagot bocsát ki, mint a kereskedelmi repülőjáratok. 2018-ban például, amikor a Despacito című dal viralizálódott, ötmilliárdos YouTube-nézettséget ért. Ennyi energiafelhasználás elég lenne negyvenezer amerikai háztartás éves fűtéséhez.

Az olyan nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT, a legnagyobb energiafalók közé tartoznak. Körülbelül hétszázezer liter vizet használhattak fel például a Microsoft adatközpontjaiban a ChatGPT-3-at képző gépek hűtésére. Ez, mint az Earth.org cikkéből kiderül, 370 BMW és 320 Tesla jármű előállításához szükséges vízmennyiségnek felel meg. Ezenkívül a modell jelentős mennyiségű vizet fogyaszt a csevegések során is. Egy 20-50 kérdésből álló beszélgetés során mintegy fél litert jelent, ami több milliárd felhasználót figyelembe véve már számottevő.

Szintén a legnagyobb fogyasztók közé tartozik a Google globális adatközpontja, és a Metának is ambiciózus tervei vannak egy új, mesterséges intelligencia kutatására szakosodott központra vonatkozóan. Ha ezeket az adatközpontokat az olcsóbb áramot kínáló régiókba viszik, amilyen például az USA déli része, az súlyosbíthatja a vízhiányt is. Ezek pedig mind olyan tényezők, amelyeket nem hagyhatnak figyelmen kívül sem maguk a cégek, sem a döntéshozók.

Forrás: Guardian, Earth, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Nem értek hozzá igazán, de én úgy gondolom, hogy ezeknek a nagy teljesítményű számítógépeknek az energia- és vízfogyasztása akkor is lehet magas, amikor pl. a hadiipart vagy az űrkutatást szolgálják ki. Persze értem én, hogy manapság az MI van terítéken…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük