Kötelező lesz regisztrálni, ha Velencébe utazunk

belépőjegy Velencébe

Belépőjegy kell majd Velencébe


Április 25-én, városvédő Szent Márk ünnepnapján egyelőre kísérleti jelleggel vezetik be a szabályt, mely szerint előre kell regisztrálnunk, ha Velencébe akarunk utazni. Ezt a VenicePass nevű, hétnyelvű regisztrációs oldalon vagy mobilappban tehetjük meg. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia velencei vasútállomásnál állítják fel.

Kinek kell fizetni és mennyit?

Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül.

Az egy napra szóló alap-belépőjegy fejenként öt euróba (1900 forintba) kerül, és tizennégy éves kortól az olaszoknak és a külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ennek ára negyvenkilenc eurótól (18600 forinttól) kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

Nem kell fizetniük a Velencében élőknek és az oda dolgozni járóknak, továbbá a Veneto tartományban állandó lakhellyel bíróknak, és mentességet kapnak azok, akik az önkormányzat területén levő szállodákban vagy más szállásokon foglaltak szobát, továbbá mindazok, akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni, vagy sportrendezvényeken vesznek részt.

Azoknak sem kell fizetni, akik bizonyítani tudják, hogy harmadágú rokonságukban velencei lakos van. A jegymentesség nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot.

Korlátozzák a turistacsoportok létszámát

Szintén újdonságot jelent, hogy június elsejétől korlátozzák a turistacsoportok létszámát is: legfeljebb huszonöt fős csoportokat engednek be, és nem csak Velence belvárosában, hanem Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetőknek megtiltják a kihangosított mikrofonok használatát.

A belépős rendszert a városba egyszerre érkező turisták számának szabályozására vezetik be. Kezdetben napi negyvenezerben akarták meghatározni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. A jegyek bevételét a város fenntartására fordítják. Luigi Brugnaro polgármester bejelentése szerint a meghirdetett napi öt eurós jegyárat a kísérleti időszak után, a későbbiekben három és tíz euró közötti összeggel helyettesíthetik attól függően, melyik napra esik a látogatás. A leglátogatottabb időszakokban drágább lesz a belépés.

A polgármester szerint a rendszer egyszerű és hatékony lesz. A városvédő szervezetek viszont fenntartásaikat fejezték ki elsősorban a belépők adatainak kötelező regisztrációja miatt. Úgy vélik, turista így is sok lesz, csak mindenkiről tudni fogják, hol tartózkodik a mobiltelefonokhoz kötött ellenőrzés alapján. Velencébe évi több mint húszmillió látogató érkezik. 2023-ban a legtöbben mindenszentek ünnepén tartózkodtak a városban, amikor két nap alatt kétszázezren lepték el a lagúnák városát.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Olaszország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük