Apokaliptikus látványt nyújt a szaharai porral küzdő Athén

Athén

Apokaliptikus látványt nyújt a szaharai porral küzdő Athén


Amíg nálunk hideg van és esik az eső, Görgországban tombol a kánikula és a szárazság, amit a jó adag, Szaharából érkező por is megspékel, miután dél felől mediterrán ciklon húzódott az ország fölé.

Ennek az előoldalán érkezett nagyon-nagy mennyiségű sivatagi por az Égei-tenger menti területekre illetve a Balkán-félsziget fölé, mint a HungaroMet Facebook-bejegyzéséből kiderül, ahol képeket is megosztottak a hihetetlen látványról.


Mint írják, a nagy mennyiségű por nem a Kárpát-medencében megszokott sivatagi poros helyzetek szintjén értendő, hanem annál több nagyságrenddel magasabb szinten, talán nem kattintásvadász kifejezés, hogy apokaliptikus a látvány.


A ciklon előoldalán a délies áramlással meleg levegő is érkezett a térségbe, elsősorban Kréta északi partvidékein, másrészt a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részein több mint negyven mérőállomáson emelkedett harminc fok fölé a hőmérséklet. Kréta északi részein 35, 37 fokos maximumok is előfordultak. A csúcsot végül a Falassarnában mért 36,6 fok jelentette, amivel a görög áprilisi rekord ugyan nem dőlt meg, de nem volt nagyon messzek tőle (0,8 fokkal maradt le).

Mint a Weather News Greek Facebook-oldalán olvasható, a Szahara folyamatosan terjeszkedik, a területe 1920 óta körülbelül tíz százalékkal nőtt, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több por érkezik onnan Európába.

Képek forrása: Weather News Greece/Facebook, Weather News Greece

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a szaharai porról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Érkezik az újabb porfelhő

A Kopernikusz Légkörfigyelő Szolgálat európai regionális előrejelzése szerint a következő napokban újabb porfelhő ér Európa fölé. A legnagyobb felszíni porkoncetrációt Olaszország…Tovább

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük