Amerika a klímaváltozás egyik legnagyobb áldozata

Amerika klímaváltozás

Amerika a klímaváltozás egyik legnagyobb áldozata


Az Egyesült Államokban a globálisnál nagyobb mértékben emelkedik az átlaghőmérséklet és a jövőben is ez várható – állapították meg az 5. Országos Éghajlati Értékelés című jelentésben. A szövetségi intézmények, egyetemek, kutatóintézetek, és több száz szakember bevonásával készült, 2200 oldalas tanulmány szerint

az Egyesült Államok negyvennyolc államában 1970 óta két és fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, míg Alaszkában bő fél évszázad alatt 4,2 fokos volt a melegedés, szemben a globális 1,7 fokkal.

A klímaváltozásról szóló eddigi legrészletesebb amerikai dokumentum szerint a gyorsan változó éghajlat hatásai az Egyesült Államok minden pontján érzékelhetők, és a helyzet várhatóan romlik a következő évtizedben. Az elemzés szerint az országban várható átlaghőmérséklet-emelkedés a jövőben is jóval magasabb lesz a globális átlagnál, és egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek.

A folyamat gazdasági hatásai sem lesznek kellemesek. 2023-ban eddig huszonöt olyan természeti katasztrófa történt, amelyet az éghajlatváltozás felerősített, és amelyben az okozott kár meghaladta az egymilliárd dollárt. Ide sorolhatók az ország északkeleti részét sújtó áradások, a Florida térségében pusztító hurrikánok, és az augusztusi tűzvész Hawaii egyik szigetén.

A klímaváltozásnak ugyanakkor káros következményei vannak az ember fizikai egészségére nézve, az egyre gyakoribb extrém időjárási jelenségek pedig a mentális egészségre hatnak.

Az összegzés szerint az Egyesült Államoknak évente hat százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy megfeleljen a korábbi célkitűzésnek. Ezzel szemben 2009 óta évente kevesebb, mint egy százalék volt a mérték. Ráadásul a tizennégy év során elért, mérsékelt amerikai kibocsátás-csökkentést is jócskán ellensúlyozta, hogy Kínában és Indiában nagyot nőtt a szennyezés.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több klímaváltozás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

még több Egyesült Államok

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Az alaszkai 4,2 irgalmatlanul sok! Ez egy veszedelem! Talán nem véletlen, hogy a Cornell is szokatlanul nagy hangsúlyt fektet a sarkvidék és a sarvidéki madárfajok kutatására.

    1. 🙁 🙁
      A sarkvidékek ráadásul eleve gyorsabban melegszenek, mint a föld többi része, különösen az Északi-sark. 🙁

  2. Kínában és Indiában növekszik legjobban a kibocsátás, de a cégek amik ott dolgoztatnak, zömében európaiak……….. A káros anyag marad ott, de a nyereség nem igen. Persze a végén mindenki szív. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük