A megfigyelő megfigyelése, avagy amikor visszanyal a holló

A megfigyelő megfigyelése, avagy amikor visszanyal a holló


Ma reggel (2023.09.30.) valamivel korábban ébredtem, 6.30-kor, méghozzá egy éles korrogásra. Nem mintha a lesben vagy a pusztában aludtam volna, de a hollók valami okból – aminek kutatása izgalmas feladat volna – igen gyakran vannak a ház és az Angolkert fölött. Más fajoknál, ha szeretnénk őket közelről megfigyelni vagy filmezni, törekvéseinkkel szemben az áll, ha a vad vagy madár ÉSZREVESZ. Egyre inkább úgy gondolom, hogy a holló nem észrevesz, hanem megfigyel.

Én akarom megfigyelni a hollókat, mire ők helyeztek megfigyelés alá engem.

Felemelkedve két kilométeres magasságba, ahonnan nyilván még a Balatont és Badacsonyt is látni, nem lehet gond és nem kell nagy ész annak kifigyelésére, hogy a hollóetetőhöz legközelebb a háznál szokott mozgás lenni, és amikor lelépek a lesből, ebbe a házba megyek, és nyilván régóta tudják már azt is, hogy onnan fogok kijönni megint. Ezt akár már az etetés első percében is tudhatták, hisz a varjúfélékről és konkrétan a Nagy-Britanniában élő hollók alapos vizsgálatából tudjuk, hogy a hollók képesek olyan infókat is átadni, mint amilyen az például, hogy ezer ember közül melyikkel kell óvatosnak lenni.

Szóval, azt, hogy milyen mozgások szoktak lenni a birtokon, tudhatják 2021-ből, 2022-ből, és most már 2023-ból is. Egyre kevesebb a kétségem afelől, hogy ezt valóban tudják. Az Angolkertben már a nagykapuig sem tudok eljutni anélkül, hogy ne jelenne meg a fejem fölött egy holló. Lassan a dolgozószoba ablakából sem nézhetek ki úgy, hogy fentről ne egy holló nézne vissza rám.

Egyre valószínűbb, hogy megfigyelés alatt tartanak. Erre bízvást mondhatom, hogy visszanyal a holló.   

Fotók: Centauri, 2023


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több “Kert és vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több holló

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  7 hozzászólás

   1. Author

    2020 óta sűrűn jut eszembe, hogy ezt az adottságot, hogy itt könnyű szerrel lehet tanulmányozni a vadonban élő, kicsit sem urbanizált hollóállományt, ezt ki kellene használni, és célzott kutatás keretében vizsgálni. A holló önmagában is egy univerzum – amúgy minden fajra igaz ez – akár megérne egy könyvet is.

  1. Hitchcock Madarak c. filmje jutott most eszembe.
   (Lehet, hogy a webkamera is gyanús volt nekik?)

   1. Author

    Nem hiszem, hogy kiszúrták a vadkamerát.

  2. Mázli, hogy ők nem filmeznek. 😀
   De igen, csak agyukkal.

   1. Author

    Amúgy épp ez jutott eszembe, és sokszor ez a benyomásom, hogy nemcsak megfigyelnek, hanem “vesznek” is. Talán fotografikus memóriával is rendelkeznek. Az idén az is feltűnt, hogy akad 1-2 szokatlanul termetes példány, és ezek mozgása egészen más, mint a többieké. Amolyan “Bos’ az ilyen madár. Láttam akkorát, aki másfélszerese volt egy egerészölyvnek!

  3. Legyen ez egy barátság kezdete, Cen’! Olyan jó lenne!🐦‍⬛

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük