A kakadu egy igazi ezermester

Goffin-kakadu

A kakadu egy igazi ezermester | A kakadu eszközhasználata


Az indonéz Tanimbar-szigeteken őshonos Goffin-kakadunál (Cacatua goffiniana) igen érdekes viselkedésre figyeltek fel a kutatók, amit eddig az emberen kívül csak majmoknál láttak: eszközkészletet használnak, vagyis egy adott problémát több eszközzel oldanak meg. Ez – ellentétben az egyszerű eszközhasználattal – nem túl gyakori jelenség az állatvilágban, és arra utal, hogy az adott faj teljesebben átlátja a megoldandó problémát.

A Goffin-kakadukról eddig is tudtuk, hogy igencsak okos madarak, és több kísérlet is született, amelyben az eszközhasználatukat vizsgálták. Itt például az látható, ahogyan az egyikük egy kartonpapírból vág csíkot, hogy be tudjon nyúlni az ennivalóért.


A tudósok most arra voltak kíváncsiak, mennyire bánnak tudatosan a madarak több eszközzel is.

Tíz Goffin-kakadut választottak a bécsi Goffin-laborból, és három különböző feladatot adtak nekit.

A három kísérlet

Az elsőt a kongói köztársaság majmai inspirálták, akik úgy vadásztak termeszre, hogy először egy tompább bottal lyukat fúrtak a termeszvárba, majd egy másik bottal halászták ki a rovarokat. A kakaduknak kesudiót kellett kibányászniuk egy dobozból, amin először egy hegyes pálcikával kellett nyílást szúrniuk, majd egy hosszabb, rugalmasabb rúddal nyúlhattak be a csemegéért.

A feladatot öt kakadu oldotta meg, az egyikük mindössze fél perc alatt. Négy madárnak viszont nem sikerült a tesztje, egynek pedig nem volt kedve részt venni a játékban.


Goffin-kakaduk-Ausztraliában
Goffin-kakaduk-Ausztraliában

A második kísérletben azt nézték meg, hogy az állatok ki tudják-e választani a megfelelő eszközt. Kétféle dobozt tettek eléjük véletlenszerűen, volt, amelyiket nem kellett átszúrni, így elég volt a hosszabb eszköz hozzá, a másikhoz viszont szükség volt mindkét pálcára, ha hozzá akartak jutni az olajos maghoz. A kakaduk ebben is sikerrel jártak, vagyis jól döntöttek arról, hány eszközre lesz szükségük.

A harmadik kísérlet három fázisból állt, és a madaraknak egyre nagyobb utat kellett megtenniük az eszközöktől a csemegét rejtő dobozokig.

Az első dobozhoz sétával, a másodikhoz vízszintesen, a harmadikhoz pedig függőlegesen repülve juthattak el. Itt arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az állatok rájönnek-e, hogy talán mindkét eszközre szükségük lesz, és energiát spórolhatnak, ha egyszerre viszik magukkal mindkettőt.

Az egyikük már rögtön az első fázisnál magával vitte mindkét eszközt, amikor „csak“ gyalogolnia kellett, egy másik a vízszintes repülésnél döntött az energiatakarékosság mellett, kettő pedig a függőleges repülésnél vette a csőrébe mindkét pálcikát. Az alábbi videóban látható a tanulmány összefoglalója a kísérlet lépéseivel:


A következő fázisban olyan kísérletek következhetnek, amelyekben a kakaduk gondolkodását a gyerekekével hasonlítják össze. Mint a kutatók elmondták, mindegyik madár másképp szállította és használta az eszközöket, és mindezt a kíváncsiságának köszönhetően, a játékon keresztül tanult meg – akárcsak a gyerekek. A hasonló kísérletekkel mélyebb belátást nyerhetünk abba, hogyan érzékelik és értik meg a világot az állatok.

Forrás: CNN, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több etológia és állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kacsafarkú szender a konyhában

Miután azóta két újabb előfordulása is adódott, nem lennék meglepve, ha még az idén újabb megfigyelésekre is sor kerülne, és akkor reménykedhetek abban is…Tovább

2 hozzászólás

  1. Egy időben a gyerekeim fekete patkányt tartottak otthon egy ketrecben- nagyon okos volt Egy napon a lányom haza hozott egy belterjes fehér patkányt és összeköltöztette a feketével. Az ételt feltette a ketrecben lévő tartóra, ahonnan korábban a fekete rendszeresen elvette. A fehér képtelen volt felmenni a répáért, szaladgált körbe-körbe – mígnem a fekete egy darabig figyelte a forgács alomról, majd fogta magát felment a kajáért, lehozta és odavágta a fehér elé:-))))

  2. Hollókkal, szarkákkal is láttunk már felvételeket, ahol eszközt használnak,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük