A boldogság kék madara valójában fekete?

A boldogság kék madara valójában fekete?


Szubjektív, hogy melyik szín vonzza a leginkább a szemet, de a madarak kékjében van valami hipnotikus erő, s talán van is erre magyarázat. A madárvilág színeit általában a táplálékkal felvett színanyagok adják. A vörös kanári például csak akkor lesz vörös, ha tollváltáskor az eleségbe paprikát kevernek. A fekete színért a melanin felelős, a piros és narancssárga színeket karotinok okozzák, ám kék színanyag a színkék madarakban sincs.

A kék toll valójában csak melanint tartlamaz, vagyis alapesetben fekete lenne, csakhogy a kék toll szerkezete interferencia jelenséget hoz létre: úgy töri a fényt, hogy az csak a kéket sugározza vissza.

A „boldogság kék madarának” tollazata tehát valójában csak fekete színanyagot tartalmaz, kék színe valójában szerkezeti sugárzás. Ezek a szajkótollak jól mutatják, milyen volna a toll az interferencia-jelenséget okozó apró léghólyagok nélkül.


Fotó: Centauri

A fekete részeken a toll normál szerkezetű, ezért ott a melanin feketéje érvényesül. Mindig csodálkozom, ha kék madár kerül a kezembe: bármilyen kéknek látom is, nincs benne szemernyi kék sem! De tanulhatunk is madaraktól. A mi festékeink szinte mindig tartalmaznak mérgező anyagokat, ráadásul idővel elbomlanak, átalakulnak, fakulnak is.

Más volna a helyzet, ha szerkezeti színeket használnánk: nem mérgeznének és tartósságuk is meghaladná a hagyományos festékek tartósságát.

Szerencsére a kutatók is rájöttek erre, s remélhetően hamar piacra kerülnek azok a festékek, melyeket a madarak „kék-trükkjét” utánozva állítottak elő.

A legjobbakat kívánva, s megköszönve a figyelmeteket: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Semmelweis Ignác rejtélyes sorsa

A kézmosás jelentőségével kapcsolatos tudást nagy részben egy magyar orvosnak, Semmelweis Ignácnak köszönhetjük, akinek neve és története…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük