16.400 vadat ütünk el évente és épp ősszel nő a vadbaleset esélye!

Vadveszély vadbaleset vadak az úton szarvas nagyvad

Ősszel a legnagyobb a vadbaleset esélye

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről szóló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével – figyelmeztetett hétfői közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Bár évről évre nem látszik jelentős változás, hosszabb távon trendszerűen nő, húsz év alatt csaknem megduplázódott a vadbelesetek száma. A Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb elérhető statisztikái szerint 2022-ben több mint 7400 nagyvad pusztult el gépjárművel történt ütközés nyomán Magyarországon, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek, 2022-ben mintegy 5800 esetben, de jelentős számban, 1200 alkalommal szarvast, illetve 409 vaddisznót ütöttek el. Kilencezer feletti balesetet regisztráltak apróvaddal (nyúl, fácán, fogoly) is, amikor kisebb károkat szenvedtek a járművek.

A FBAMSZ emlékeztet arra, hogy a vadgazdálkodási törvény tavaly júliusi módosítása nyomán a vaddal történt ütközésért csaknem minden esetben az autó vezetője a felelős, és ha a vad elpusztult, akkor annak értékét is neki kell megtérítenie.

A vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat, hajtás-űzés során bukkan fel az úttesten, illetve az úthoz túl közel (200 méteren belül) telepítettek etető-itatót a vadak számára. A törvény kimondja azt is, hogy gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra vad ne jusson fel. Ebből következően gyorsforgalmi úton bekövetkező vadbalesetben jó eséllyel megállapítható a gyorsforgalmi út kezelőjének felelőssége.

Forrás: MTI | Borítókép: Pixabay


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vad és vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Alig van olyan ismerősöm aki ne ütött volna el valahol szarvast vagy őzet. Tényleg mindig a vezető hibája? Olyan váratlanul elő tudnak ugrani. Örülök, hogy nem vezetek autót. Arról sem olvastam még, hogy autóbusz ütött el vadat- talán valóban a sebesség miatt vannak ilyen balesetek.

    1. Nem igazán a sebesség miatt, bár biztos olyan is van. Akkor nagyobb a csattanás, nagyobb akár. Nekünk már sikerült kétszer őzet ütni, és épp olyan helyen, ahol nagyon lassan mentünk, az egyik egy vasúti átjáró előtt. Takarásból, bokor mögül urgottak, és ilyenkor általában kettő jön, sajnos. Az egyik még átfut, a második már nem olyan szerencsés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük