2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben


Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson. A méretéből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy az ékszer egy gyereké lehetett. Egyébként legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni. A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fémtalapzaton. Az arany tartóssága miatt nem látszik rajta semmiféle kopás.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdtek drágakővel díszített aranyat hordani sima arany helyett.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszerek, miután a makedón király hódításai kedveztek a luxuscikkek kereskedelmének. Az uralkodó időszámításunk előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan “nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra.

Forrás: MTI, kép: Asaf Peri, City of David/Gov.il

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több régészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük