Kozmikus karácsonyi ajándékot kapunk az Európai Űrügynökségtől

nyomtatható naptár

Nyomtatható naptár az Európai Űrügynökségtől


Az Európai Űrügynökség igazán szép ajándékkal lepte meg a csillagászatrajongókat. Nyomtatható naptárt készített 2024-re, melyhez a Hubble és a James Webb űrteleszkóp legszebb képeiből válogatott.

A borítón a James Webb Űrteleszkóp felvétele látható a Rho Ophiuchi felhőkomplexumról, mely a Földhöz legközelebbi csillagképző régió. A képet a fiatal csillagok anyagkiáramlásai keresztezik, melyek hatást gyakorolnak a környező csillagközi gázra, és megvilágítják a hidrogénmolekulákat.

Január

Az év első hónapjának főszereplője a Gyűrűs-köd (Ring Nebula), az egyik leghíresebb planetáris köd a Lant csillagképben. A 2300 fényévnyi távolságra lévő objektum körülbelül húszezer évvel ezelőtt alakult ki a középpontjában található halvány, fehér törpe által ledobott gázburokból. A közeli infravörös a gyűrű bonyolult részleteit teszi láthatóvá, míg a közép-infravörös kép a ködgyűrű külső régióinak koncentrikus vonásait tárja fel.

Február

2023-ban több Hubble-kép is megjelent úgynevezett medúzagalaxisokról, amelyeket gyönyörű, csápszerűen kinyúló karjaik miatt neveztek el így. Ezek a csóvák úgy keletkeznek, hogy a „medúzák“ a galaxishalmazokon és az azokat átjáró, diffúz gázon áthaladva torlónyomást hoznak létre, amely hosszú csíkok formájában gázt húz ki a galaxisokból. Ezekből a gázokból pedig később új csillagok keletkeznek.

Március

Márciusban az NGC 6822 galaxisról láthatunk három különböző képet. Alul, a Webb közép-infravörös képén a galaktikus por által kibocsátott fény emelkedik ki, eltakarva a galaxis csillagait. Középen a közeli infravörös képen a galaxis csillagai láthatók hihetetlen részletességgel. A felső képen e két nézet kombinációját láthatjuk.

Április

Az áprilisi képet a Hubble 33. évfordulójára, 2023 áprilisában adták ki. A Perszeusz molekulafelhőben található NGC 1333 csillagképző köd látható rajta, ezen belül is az, amint a sötét felhőben formálódó csillagok felkavarják a környező gázokat és port, mintha egy üstöt látnánk. Mindez jól illusztrálva a Hubble egyedülálló technológiáját, mellyel az ultraibolya fénytől a közeli infravörösig terjedő spektrumon készíthetők képek.

Május

Május főszereplője a SPT-CL J0019-2026 óriási galaxishalmaz, amelyet ellipszis- és spirálgalaxisok töltenek be, a középső halmaz körüli galaxisok ugyanakkor rényes ívekként látszanak a gravitációslencse-hatás miatt.



Június

Júniusban a Webb Távcső fotója kerül a középpontba a Orion-ködben található Orion Bar régióról, ahol intenzív csillagképződés zajlik. A Trapézium-halmazból érkező erős ultraibolya-sugárzás szálak és üregek gazdag szövetét rajzolja ki.

Július

Az NGC 3256 galaxis két galaxis összeütközéséből született. A Webb Teleszkóp a porszemcsékről érkező infravörös fényt rögzítette, amely az ütközés során keletkezett fiatal csillagokból származik. A Hubble fotója a hatalmas, forró csillagokat emeli ki a két galaktikus magban, amelyeket sötét por borít, blokkolva a látható fényt.

Augusztus

A Hubble felvételén az NGC 6530 nyílt csillaghalmaz egy része látható, mely csillagokkal tűzdelt, gomolygó füstfalként jelenik meg. A halmaz a nagyobb Lagúna-ködben helyezkedik el, ez a gigantikus csillagközi gáz- és porfelhő adja a kép füstös megjelenését.

Szeptember

Munkásságának első évében a James Webb Űrteleszkóp lenyűgöző infravörös felvételeket készített a Naprendszer külső bolygóiról és néhány holdjukról. Ebben a hónapban a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz látható.

Október

Az M51 spirálgalaxis kecses karjai nyúlnak keresztül a Webb képén. A kompozit kép közeli és közép-infravörös adatokat integrál. A vörös színek a porszemcséket rajzolják ki, míg a narancssárga és a sárga azokat a területeket mutatja, ahol az új csillaghalmazok ionizálták a gázokat.

November

A Hubble űrteleszkóp képe egy Tejútrendszerünkbe ágyazott gömbhalmazról, a Terzan 12-ről, melynek nagy részét galaktikus gáz- és porindák borítják, néhány csillagnak vörös árnyalatot adva. A kevéssé homályos csillagok fehér és kék színben ragyognak.

December

Decembernél a Kaméleon I sötét felhő középső része látható. A hideg, szálkás anyagot egy fiatal protocsillag világítja meg infravörös fénnyel. A gáz- és porfelhőkben képződő jeges molekulákból egy napon csillagok és bolygók keletkeznek.

A nyomtatható naptár ITT, kis felbontásban ITT, nagy felbontásban pedig ITT található.

Forrás: ESA, ahonnan a korábbi naptárakat is letölthetjük. Címlapkép: a Rho Ophiuchi felhőkomplexum, forrás: NASA, ESA, CSA, STScI, K. Pontoppidan (STScI), A. Pagan (STScI)/ESA, kép: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), the PDRs4All ERS Team/ESA

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több karácsony

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csak óvatosan az illatokkal!

Nem szabad túlzásba vinni az illatosítók használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az emberi szervezetre…Tovább

2 hozzászólás

  1. Hurrá! Már csak egy szuper nyomtató kellene, nem ilyen döglődő, mint nekem van. 😀

  2. Gyönyörűek a képek!
    Mégsem lesz ilyen naptáram, mert – egyrészt – nincs nyomtatóm, – másrészt – már vettem falinaptárat 2024-re. Az is szép, mert madarak vannak rajta! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük