100 év természet | Kiállítás nyílt az MBH Bank gyűjteményéből

100 év természet

100 év természet | Kiállítás nyílt az MBH Bank gyűjteményéből


A természethez való viszony rendkívül sokoldalú: tekinthetünk rá az élet alapjaként, a civilizáció nyersanyagaként, esztétikai élményként és univerzális kapcsolódásként egyaránt. Az 1990-es évektől induló banki gyűjteményből kialakított válogatás ezt a kérdéskört vizsgálja magyar mesterművek segítségével.


Az MBH azt szeretné, ha a művészettörténet emblematikus darabjai nem tűnnének el egy vállalati gyűjtemény süllyesztőjében, hanem a kultúra szövetének részei maradnának azáltal, hogy nagyvárosok kiemelkedő művészeti intézményeiben kurátori koncepciók mentén válnak láthatóvá. Az első lépés a debreceni MODEM-be szervezett kiállítás megvalósítása.


A most bemutatott tájképek

és csendéletek az 1200 darabot számláló, a bank művészeti alapítványa által fenntartott gyűjtemény részét képezik. A gyűjtemény bázisa a pénzintézet által egy éve létrehozott Hungarian Art & Business (HAB) kortárs fókuszú művészeti központ, ahol a festmények kiállítása mellett a fiatal magyar képzőművészeket és tehetségeket is támogatják.


a 19. és a 20. századból nagyjából száz évet ölel fel, egy 1858-as tájkép mellett például Czóbel Béla egy 1960-ból származó csendélete is látható. A kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán, az anyagban Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor alkotásai láthatóak.

Forrás: MTI, Modem, képek: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kiállítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük