Hová utaznak a legtöbben pünkösdkor pihenni?

pünkösdkor

Hová utaznak a legtöbben pünkösdkor pihenni?


A Szallas.hu szállásfoglaló oldal közzétette a hosszú hétvégére szóló előfoglalási adatokból levonható következtetéseket, ezek szerint pedig pünkösdkor majdnem annyian utaznak üdülni, mint húsvétkor. A legtöbb vendégéjszakát toronymagasan Gyulára foglalták, ahol 33 százalékkal több vendégéjszakát töltenek el utazók, mint a lista második helyére szorult Siófokon.

A turisztikai régiók közül legtöbb foglalás Észak-Magyarországra (20 százalék), a Balatonra (18 százalék) és a dél-alföldi régióra érkezett. Észak-Magyarországon Eger és Miskolc a legnépszerűbb úti cél, a Balatonnál Siófok után Balatonfüred és Hévíz a legvonzóbb.

A szállástípusok közül az apartmanokat keresi az utazók harmada, vendégházat minden negyedik alkalommal, hotelt pedig a foglalások 23 százalékánál választottak. Panzióba 14 százalék foglalt.

A gyulai vár, forrás: Pixabay

Gyula

az elmúlt években tudatosan is igyekezett minél erősebb turistamágnessé válni. Nemrég ért véget az Almásy-kastély és a nem messze található Wenckheim-kastély felújítása, legutóbb pedig a 19. század elején jegyzői lakásként épült Ladics-ház kapott új köntöst. Az itt élt Ladics családban öt generáción át megmaradtak az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek, és a szellemi életükről tanúskodó emlékek, iratok.

Ezekből először 1989-ben nyitottak kiállítást, bemutatva az egykori polgári életmódot. A felújítás után a ház korábban is látogatható részei (az étkezőként is funkcionáló közösségi tér, a szalon és a hálószobák) alapvetően nem változtak, megmaradt hagyományos enteriőr jellegük, de kerültek be új, eddig nem látható tárgyak a hagyatékból.

Most viszont megnyitják

az eddig nem látogatható részeket is a látogatók előtt: a konyhát, a kamrát és a fürdőt, valamennyit eddig be nem mutatott Ladics-tárgyakkal rendezték be, és belépéskor a Ladics család tagjai “köszöntik” hologram formájában a belépőket, akik elmesélik az életüket is, így kibontakozik a család és a ház története.

A fürdőben bemutatják a polgári higiénés kultúrát, a ház speciális vízvezetékrendszerének és a korabeli illemhelyeknek a működését. A konyhában a húsdaráló megérintésével lecsévélődik egy falvédő, és azon jelennek meg kiegészítő tartalmak. A kamrában a kihúzható fiókok mozgatásával indul el a vetítés, amely bemutatja, hány cselédje volt a Ladics-háztartásnak, és pontosan mi volt a feladatuk.


Az egyik leglátványosabb interaktív elem a kocsiszínben lévő korabeli fogatban elhelyezett VR-szemüveg, amelynek felvételével az 1910-es Gyula belvárosában lehet sétát tenni. Az ott látható látványt elsősorban korabeli képeslapok alapján mintázták.

A Ladics-ház a 19. század elején földszintes polgárházként, jegyzői lakásnak épült. Első lakója, Szakál Lajos vendégül látta a házban Petőfi Sándort. Őt követték a Ladics-leszármazottak. Az épület az 1970-es évek végén – életjáradéki szerződés keretében – került a város tulajdonába.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress    
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük