Példátlan, mibe fogtak a dévaványai ugartyúkok

ugartyúk 2

Példátlan, mibe fogtak a dévaványai ugartyúkok


Az idei költési szezonban már harmadszor költött egy ugartyúkpár a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén, a szakirodalom szerint pedig hasonló esetre eddig még nem volt példa Magyarországon.

Az ugartyúkok Európa tőlünk délebbre eső részein költenek, hazánk a költőterület északi határa, az itteni állománya a legújabb felmérések alapján mintegy húsz-harminc párra tehető.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül idén hat pár költött, három a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, három pedig a Cserebökényi pusztákon. A költési szezon április végén kezdődött, és Dévaványa térségében az első költés mindhárom párnál sikeres volt, a fészkekben két-két fióka kelt ki.

Az egyik pár a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében, egy bivalylegelőn költött, így az ő életüket jól nyomon tudták követni.

Ők végül a kettő közül egy fiókát neveltek fel sikeresen. A másik két pár magas vegetációban költött, így a nemzeti park munkatársai nem tudták optimálisan belátni a terepet, és nem tudják, hogy hány fiókát sikerült felnevelniük, de azt igen, hogy legalább egyet.


Illusztráció, ugratyúk Mekszikópusztán

A szülőpárok tartósan ott maradtak a fészek közelében a fiókanevelési időszakban is.

A látogatóközpont közelében költő ugartyúkpár számára optimálisak voltak a feltételek, így másodszor is költésbe fogtak.

A nemzeti park legnagyobb meglepetésére pedig a második fészekaljból származó utódok kirepülése után a pár harmadszor is tojást rakott.

Az egytojásos fészekaljon a szeptember 21-i ellenőrzéskor még ült a tojó. A fióka optimális esetben szeptember utolsó napjaiban kel ki, további sorsa azonban kérdéses, ugyanis az ugartyúkok általában már október közepén útra kelnek déli telelőhelyeik felé. A fiatal madár akkor még legjobb esetben is csupán kéthetes lesz és még két hét múlva éri el a röpképességet, akkor viszont máris el kell indulnia a hosszú útra. Sőt, az is előfordulhat, hogy ha a szülők belső, biológiai órája korábban jelzi, hogy indulni kell, akkor a fészekben lévő tojást magára hagyják.

Mivel a nyár folyamán az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének műholdas jeladózási programja keretében

a réhelyi ugartyúk-pár is jeladót kapott, így látni lehet majd, hog mikor indulnak útnak a felnőtt madarak, és akkor kiderül az is, mi lett a fióka sorsa.

Addig is érdemes közelebbről megismernünk Dévaványa egy másik ikonikus madarát:

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, képek: Frank Vassen/Wikipédia, Pellinger Attila/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük