Történelmi megállapodás született a tengerek védelmében

Nyílt tenger

Történelmi megállapodás született a tengerek védelmében


Szombat este 38 órás tárgyalások, valamint éveken át tartó finanszírozási és halászati viták után jutott döntésre az ENSZ a nyílt tengerek védelméről.

Az óceánok védelméről szóló utolsó nemzetközi megállapodást 40 éve, 1982-ben írták alá: ezzel született meg a nyílt tengernek nevezett terület, amely azokat a nemzetközi vizeket jelöli, ahol minden országnak joga van halászni, hajózni és kutatást végezni.

Az említett vizeknek eddig mindössze 1,2 százaléka volt védett, az új megállapodás szerint azonban 2030-ra már harminc százaléka lesz.

A szerződésben meghatározott, új védett területeken korlátozzák a halászat mértékét, a hajóútvonalakat és a feltárási tevékenységeket, például a mélytengeri bányászatot, ami a felszín alatt 200 méterrel vagy annál mélyebben található tengerfenéken történik.

A viták többek között a tenger „genetikai erőforrásainak“, vagyis az óceánban élő növényeknek és állatoknak a felosztásáról szóltak, amelyekből például élelmiszerek és gyógyszerek készülhetnek.

Szintén problémát jelent, hogy a szegényebb nemzetek is egyenlő arányban akarnak részesülni az előnyökből, valamint az, hogy senki sem tudja, valójában mekkorák és mennyit érnek az óceáni erőforrások, ezért nehéz megállapítani, hogy hogyan lehetne felosztani őket.

Az országok egy következő találkozón fogják hivatalosan elfogadni a megállapodást, és még rengeteg munka van hátra, mielőtt végre is hajtják a szerződést.

Forrás: BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több víz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. Egy apró lépés, de legalább nem hátra!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük