Vendégszerzőnk tollából | “Sokaknak a léte maga volt vigasz”

török endre

Török Endre irodalomtörténészre emlékeztek a tanítványai


2023. december 23-án volt a 2005-ben elhunyt Török Endre irodalomtörténész, kritikus, ruszista (oroszos kutató), lapszerkesztő, egyetemi tanár születésének centenáriuma. Néhányan utolsó ELTE-s tanítványai közül erre emlékezve indítottak egy Facebook-oldalt, és több beszélgetésre is sor került, így a Nyitott Műhelyben is.

Török Endre viszonylag keveset írt, ám szellemi jelentőségét nem is elsősorban ezek az amúgy fontos könyvek adják, hanem az 1955 és 2003 közötti oktatói és nevelői működése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem világirodalmi tanszéke mellett tanított Miskolcon, a Nagy Lajos Király Magánegyetemen, majd Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétika tanszékén.


Magyartanárok több generációjának (és az óráira tankötelezettség nélkül beülő százaknak) beszélt Lermontovról és Thomas Mannról, Dosztojevszkijről és Dickensről, Tolsztojról és Stendhalról, orosz vallásfilozófusokról és francia egzisztencialistákról.

Tudta, hogy tétje van az irodalomnak, és ezt a tétet fel is tudta mutatni. Nem félt szavakba foglalni a szenvedést és a szabadságot, melyektől az ő – hadifogsággal, politikai hányódásokkal, egyetlen gyermeke korai halálával megjelölt – élete sem volt mentes. Ám mindez nem bezárkózásra, hanem kompasszióra, nyitottságra, dialógusra ösztönözte – legyen beszélgetőtársa taxisofőr vagy Pilinszky János. Meghallgatott másokat, s ha a másik igényelte, engedte, maga is megszólalt: szárnyas szavakat szólt. Sokaknak a léte maga volt vigasz.

A cikk szerzője Tóth-Barbalics István, kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több irodalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

Valóban mániákus lettem? | blog

Mit várjunk attól az embertől, aki puttony nélkül megy be a szőlőbe? Várhatjuk-e, hogy valamikor is jó és szép borral kínál minket?…Tovább

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük