Amikor Magyarországot még a Tethys-óceán borította

tethys

A Tethys-óceán


Az óceánok világnapja alkalmából a Bükki Nemzeti Park videóban idézi fel azokat az időket, amikor a Bükk az egész Kárpát-medencével, sőt, Európa jórészével együtt még óceán volt.


Ekkor, körülbelül 50 millió évvel ezelőttig, még két szuperkontinens alkotta a szárazföldet, Laurázsia és Gondwana. Előbbi a mai Európa Alpok-Himalája vonulattól északra, utóbbi az ettől délre eső részét tartalmazta.


34 millió évvel ezelőtt azonban gyors lehűlés következett be, aminek nyomán erősen csökkent a világóceán vízszintje. Ugyanakkor a tektonikus erők magasba emelték az Alpok, a Kárpátok, a Dinári-hegység, a török Torosz-hegység és az iráni Alborz vonulatait. A Tethys feldarabolódott, és Közép-Európában létrejött a Paratethys, mely legnagyobb kiterjedése idején magába foglalta az Alpoktól északra, a mai Bajorország területén lévő Molassz-medencét, a Bécsi-medencét, a Pannon-tengert, valamint az attól keletre lévő területeket egészen az Aral-tóig.


Az ős-Földközi-tenger, a Tethys és a Paratethys a Rupelian korban, 33,9 – 38,4 millió évvel ezelőtt. A fekete vonalak a jelenlegi partvonalakat jelzik

2,58 millió évvel ezelőttig a Paratethys is egyre sekélyebbé vált, és részekre szakadt. Így alakult ki a Pannon-tenger, amely először fokozatosan édesvízű tóvá vált, majd 600 ezer évvel ezelőtt teljesen eltűnt, míg a Paratethys keleti medencéjéből a Fekete-tenger, a Kaszpi-tenger és az Aral-tó maradt meg.


De a mészkövek még ma is árulkodnak itt a hajdani életről, melyek a Tethys domináns üledékes kőzetei. Ezek sok helyen, így Magyarországon is gazdag és változatos trópusi faunára utalnak, nem ritkán korallokkal tarkítva.

Forrás és képek: Tethys-óceán, Paratethys, Pannon-tenger/Wikipédia, Tethys/Britannica, címlapkép:

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több óceán

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így menekülhetne meg az antarktiszi jégtakaró

Az előrejelzések szerint komoly esély van arra, hogy a klímaváltozás következtében elolvad a nyugat-antarktiszi jégtakaró, ami akár öt méterrel is megemelheti a globális tengerszintet…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük