Olaszországban így ünneplik a szilvesztert

szilveszter olaszországban

Szilveszter Olaszországban


A tűzijáték és petárdadurrogtatás már megkezdődött az utcákon és teraszokon, de a “koncert” éjféltől lesz a leghangosabb: a hatóságok folyamatosan figyelmeztetnek az engedély nélküli pirotechnikai eszközök veszélyére.

Rómában vasárnap délelőtt tízezer darab tűzijátékot foglaltak le egy utcai árustól, Nápolyban igyekeznek ellenőrizni a nagyobb teraszokat és tereket, ahol “lövészállásokat” szoktak kialakítani a rakéták fellövésére. 2021 óta országosan több mint 3200 súlyos sérültje volt a szilveszteri tűzijátékoknak, hatan pedig életüket veszítették.


A legszebb tűzijáték idén is a nápolyi tengerparton és a velencei szigetek felett várható.

A Coldiretti agrárszövetség előrejelzései szerint az új év köszöntésére több mint 85 millió pezsgőt bontanak ki az olaszok, akik a hazai buborékokat részesítik előnyben a francia vagy más pezsgővel szemben.

Több mint tízmillió olasz utazott külföldre, közel ötmillióan otthonukban búcsúztatják az óévet, a többség pedig szórakozóhelyeken, étteremben, ahol ünnepi menüvel várják a vendégeket. Az asztalokról nem fog hiányozni a lencse.

Ünnep a nagyvárosokban

Rómában a Circus Maximus mezején rendezik a szabadtéri szilveszteri könnyűzenei koncertet, amelyre hetvenezer embert engednek be öt biztonsági kapun keresztül. A főváros főbb műemlékeit lezárják, nem lesz megközelíthető a Trevi-kút és a Spanyol-lépcső sem a vandálakciók elkerülésére.


Milánóban a dóm előtti téren, Nápolyban az egyik tengerparthoz közeli téren tartják a tömeges visszaszámlálást. Minden szabadtéri ünneplésre meghatározott létszámban engedik be az embereket. Este hat órától hétfő reggelig tilos a palackos alkoholos italok árusítása. 2024 köszöntését egyedül a vasárnap megérkezett eső ronthatja el.

A felmérések szerint az olaszok hatvan százalék biztos abban, hogy jobbra fordul a sorsa 2024-ben. Több mint harminchárom százalék mondta azt, hogy az új évben a testi erőnlétét akarja javítani, és le akar fogyni.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több szilveszter

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük