Ma is felbukkanhat a sarki fény

sarki fény november 11

Ma is felbukkanhat a sarki fény


Ma kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet, a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már hat fölött lesz.

A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat, ahogyan néhány napja is.

Az ország északkeleti harmadán élőknek sajnos nem lesz szerencséjük, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég, így ha szerencsénk van, akár szabad szemmel is újra megpillanthatjuk a sarki fényt. Érdemes lesz figyelni az Időkép webkameráit is, segíthetnek, hogy mikor érdemes kémlelni az eget.

Forrás: Időkép, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több sarki fény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így fest a sarki fény a világűrből

Nemrég még Magyarországról is látható volt a sarki fény, de a pompás jelenséget nem csak a földi észlelők vehették szemügyre, hanem a műholdak is…Tovább

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük