Hogyan zajlott a piramisok építése? Fény derült egy régi rejtélyre

piramisok építése


Hogyan zajlott a piramisok építése?


A régészek hosszú ideje sejtik, hogy az ókori egyiptomiak vízi úton szállíthatták a piramisokhoz az építőanyagként használt óriási kőtömböket. De egészen mostanáig senki sem tudta biztosan, hogy hol volt pontosan ez a folyó. Szintén kérdés volt, hogy milyen volt az alakja, mérete, és mennyire volt közel az építkezéshez – mondta el az egyiptomi Eman Ghoneim professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatócsoportja műholdas radarfelvételek, történelmi térképek, geofizikai vizsgálatok és üledékfúrással vett minták elemzése révén feltérképezett egy hajdani folyót, amelyet egy óriási szárazság apasztott el és homokviharok temettek be több ezer éve – számolt be róla pénteken a BBC News.

Ez volt a Nílus Ahramat elnevezésű mellékága, amelyet most amerikai, egyiptomi és ausztrál kutatók fedeztek fel. Mint Suzanne Onstine, a tanulmány másik szerzője elmondta, a folyóág felfedezése és az adatok, amelyek azt mutatják, hogy volt egy vízi útvonal, együttesen szolgálnak magyarázattal arra, hogyan építhették az ősi piramisokat.


A képeken látható, hol futott régen a mellékág, forrás: Nature

Az Ahramat (ami arabul piramist jelent) mintegy 64 kilométer hosszú, legalább 25 méter mély és 200-700 méter széles lehetett. E mellett a mellékág mellett épült fel 31 piramis 4700-3700 évvel ezelőtt.

Az eltűnt folyóág

magyarázattal szolgál arra is, hogy miért épültek olyan sűrűn egymás mellé Gíza és List között a piramisok, holott ez a régió ma már a barátságtalan Szaharai sivatagban fekszik.

A tanulmány szerint a folyó piramisokhoz való közelsége arra utal, hogy az építkezések idején még használni tudták szállításra. Onstine magyarázata szerint az ókori egyiptomiak az emberi erő helyett a folyó erejét használták a nehéz kövek szállítására, ami jóval kevesebb erőfeszítést igényelt. A Nílus az ókori Egyiptom létfontosságú folyója volt, és a mai ország életében is elengedhetetlen szerepe van.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több rejtély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Ez a legvalószínűbb, sőt még zsilipekkel annyira duzzasztottak az ókori mérnökök, úgy emelték a víz szintjét, ahogy a piramis fala épült. Én erről láttam egy filmet, ami ugyan csak fikció, de nagyon észszerű.

    1. Author

      De érdekes! Micsoda tudás volt a birtokukban már több ezer éve..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük