Ekkor nyithat újra a parajdi sóbánya

parajdi sóbánya


Ekkor nyithat újra a parajdi sóbánya


A parajdi sóbányába április 18. óta szivárgott a Korond-patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. Május 15-én biztonsági okokból bezárták a bánya turisztikai részlegét, mert azt a pünkösdi időszakban rendszerint turisták ezrei keresik fel a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.

A kritikus szakaszt három, 127 méter hosszú vezetékkel “hidalták át”, a vizet kiszivattyúzzák, és a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik. A munkálatok várhatóan június végére fejeződnek be, a létesítmény tulajdonosa, az Országos Sóipari Társaság (Salrom) június 25. körül indítaná be újra a sókitermelést, és ekkor nyitnák meg a látogatók előtt is a bányát. Ám mivel a jelenleg zajló munkálatok az időjárástól is függnek, előfordulhat, hogy már június 10-15-én befejezik őket.

A sürgős beavatkozásokat már kilencven százalékban elvégezték, és nyolcvan százalékban a Korond patak medrét is megerősítették. Elkészült egy védőcsatorna, amely elbírja a megnövekedett vízhozamot, így megelőzhető, hogy a víz újra beszivárogjon a bányába.

A Hargita megyei sókitermelőt tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. A megelőző évben a nyári idényben merült fel hasonló probléma, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található, látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Erdély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük