Oké, vasárnapra megemberelem magam | Dire Straits | Calling Elvis

Centauri Balaton madarak

Két hajnali zúzás után már furdalna a lelkiismeret, hogy bár hétvége van, ismételten nem sikerül egy rendes-tisztes teázós muzsikát hozni, ejnye. Lettek volna ötleteim még, mit választhatnék, ami egy vasárnap reggelen szinte bántó, annyira dohog, vadóckodik meg dübörög, de megemberelem magam. De azért, ahogy a pénteki zene is emlék húzós időkből, ez a zene is az, boldog szép és ritka aktív évekből.

A kilencvenes évek vége táján, ilyenkor télen, néha hetente többször is bejártam a Balatont.

Sokszor busszal mentem, vonatoztam, átszálltam, megint busz, megint vonat, egész nap, néha stoppolás, ma már nem is értem, hogyan tudtam a rövid téli napokon tömegközlekedéssel lejárni a fél tavat úgy, hogy alaposan átnézzem a fonyódi vizet-jeget, meg a szántódi vizet-jeget, meg a keszthelyi vizet-jeget, és összeírjam a búvárokat, bukókat, vöcsköket, jegesrécéket, sirályokat, és mindeneket. Amikor kocsival mentem, akkor más volt, mondanám, könnyebb, de nem, mert akkor sokkal több hely volt tervben.

Fotó: Centauri | Balatonnál

Sötétben indultam mindig, hajnali öt óra körül. Négykor keltem, bekapcsoltam ezt, mindig ezt, sose mást, és amíg ez ment, elkészült a kávé, elpakoltam a távcsövet, fényképezőgépet, telét, könyveket, jegyzeteket, vizet. Minthogy akkoriban gyakorlatilag én voltam az egyetlen rendszeres megfigyelő a Balatonon,

olyan volt ez a készülődés mindig, mintha expedícióra indulnék.

Nem is akármilyen eredménnyel. Eszméletlen dolgokat találtam, láttam, melyek akkor újdonságnak számítottak. Akkortájt nem találkoztam a Balatonnál más madarászokkal. Akkortájt fedeztem fel, először szinte egyedül – később vittem a tanítványaimat is –, hogy a Balaton novembertől egy madárparadicsom.

Ebben a zenében ma is valamiként ott van számomra a hajnali készülődés.

Mintha minden nap repülő jönne értem, ami hajnali ötkor felvesz, és pár óra múlva leszáll velem a Spitzbergákon. Akkortájt távolinak tűnt a Balaton. Az a világ, az a madárvilág, amit felfedeztem. Akkoriban tágnak tűnt a tér és beláthatatlanul hosszúnak az idő. Akkoriban úgy éreztem: bármi belefér, bármi megtörténhet. Bármit adhat bármikor a Balaton.

Hajnali izgalom. Kávé, csizma, jég. Szél, terv, út. És ez a zene.

Jó reggelt, jó vasárnapot!

6 hozzászólás

  1. A Spitzbergákon én is szívesen körülnéznék!
    Ha legközelebb esetleg lenne egy szabad hely azon repülőgépen… 🙂

  2. Régen, nagyon régen, én erre a zenére tekertem, futottam. 🙂 Fülemen az akkori technika, MP3, vagy mi volt. 😀

  3. Dire Straits és Pink Floyd megosztott első hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük