Frissítés: Ezeket az MI-rendszereket tilos lesz használni Európában

egyezmény mesterséges intelligenciáról

Nemzetközi egyezmény született a mesterséges intelligenciáról


Nemrégi írtuk meg, hogy az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű egyezményt, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását. Most újabb információk láttak napvilágot a szabályozásról.

Az egyezmény olyan jogi keretet határoz meg, amely a mesterséges intelligenciával működő rendszerek teljes életciklusára kiterjed, és foglalkozik az általuk jelentett kockázatokkal, miközben előmozdítja a felelős innovációt.

A szerződés kiterjed

az MI-rendszerek használatára a közszférában és a magánszférában is. Az egyezményt aláíróknak intézkedéseket kell elfogadniuk a lehetséges kockázatok azonosítására, értékelésére, megelőzésére és mérséklésére. Biztosítaniuk kell továbbá az elszámoltathatóságot és a felelősséget az MI-rendszerek által esetlegesen okozott káros hatásokért. Gondoskodniuk kell arról, hogy az ilyen rendszerek használata közben tiszteletben tartsák az egyenlőséget, a megkülönböztetés tilalmát és a magánélethez való jogot.

Az egyezmény tiltja, hogy a mesterséges intelligenciára épülő rendszereket a demokratikus intézmények és folyamatok aláásására használják fel. Az aláíró országok nem kötelesek alkalmazni a szerződés rendelkezéseit a nemzetbiztonsági érdekek védelmét segítő tevékenységekre, de kötelesek biztosítani, hogy ezen tevékenységek során tiszteletben tartsák a nemzetközi jogot, a demokratikus intézményeket és folyamatokat.

Mint a témáról kiadott brüsszeli közleményben olvasható, mivel ez a világon az első ilyen jellegű jogszabály, “normateremtő szerepet tölthet be globális szinten is” a mesterséges intelligencia szabályozásában. Az MI-rendelet ugyanakkor csak az uniós jog hatálya alá tartozó területekre vonatkozik, a kizárólag katonai és védelmi, valamint a kutatási célokra használt rendszerek azonban mentességet élveznek.

Az új rendelet aszerint kategorizálja

a mesterséges intelligencia különböző típusait, hogy mekkora kockázatot jelentenek. Minél nagyobb a társadalomnak okozott kár kockázata, annál szigorúbbak a szabályok. A nagy kockázatú MI-rendszerek csak számos követelmény mellett juthatnak be az uniós piacra. Emellett vannak olyan MI-rendszerek is,

amelyek használata tilos lesz.

Ilyenek például az úgynevezett kognitív magatartási manipuláció és a társadalmi profilalkotás. Tiltja továbbá az olyan rendszerek használatát, amelyek biometrikus adatokból következtetnek egy ember rasszbéli hovatartozására, vallására vagy szexuális irányultságára. A bűnüldöző hatóságok ugyanakkor élhetnek bizonyos kivételekkel.

A mesterséges intelligenciáról szóló rendelet megsértése esetén kiszabható bírságokat a jogsértő vállalat előző pénzügyi évi globális árbevételének százalékában vagy egy előre meghatározott összegben határozták meg, attól függően, hogy melyik a magasabb. A kis- és közepes vállalatokra és az induló innovatív vállalkozásokra arányos mértékű közigazgatási bírságokat szabhatnak ki – tájékoztattak. A keretegyezményt szeptember 5-én a litván fővárosban, Vilniusban írják alá.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több mesterséges intelligencia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Jobb későn, mint soha?
  Vajon miért kell várni szeptemberig az aláírással? 🤔

  1. Author

   Én őszintén szólva nem hinném, hogy ez jelent majd bármit is a gyakorlatban, lásd klímaegyezmény, de ne legyen igazam..hogy mire várnak, azt én sem tudom..

   1. Pláne, hogy ez csak egy keretegyezmény. Még meg kell tölteni tartalommal, és az is idő.
    Az embernek tényleg eszébe jut róla a klímaegyezmény, és emiatt nem lesz túl optimista. 🙁

    1. Author

     Az ember elméletben valahogy általában jobb, mint gyakorlatban..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük