Műholdak segíthetnek, hogy élhetőbbek legyenek a városok

hőszigethatás

Új módszert fejlesztenek a hőszigethatás feltérképezésére


A Paulinyi & Partners építésziroda 2023 decemberében szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel, hogy részt vegyen annak Űrkutatás a zöld építészetért (Space for Green Construction) elnevezésű pályázatán.

Az egyéves projekt során az építészek olyan megoldást fejlesztenek, amely műholdas földmegfigyelések segítségével térképezi fel a városi hőszigethatást, vagyis azt a jelenséget, hogy a városok melegebbek a környezetüknél, a városon belül pedig egyes részek lehetnek melegebbek, mint mások.

A tervezőiroda munkáját a szintén magyar Envirosense szakemberei segítik, akik a műholdas felvételek feldolgozásában és a térképkészlet kialakításában vesznek részt.

A hőszigethatás csökkentése azért is fontos, mert a klímaváltozás hatására 2050-re a melegedő városok hűtése akár hatvan százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a fűtés.

A hőszigethatás miatt ugyanakkor jelentős lehet a hőmérséklet-különbség a városok egyes részei között. Budapesten például akár hat fokkal is növelheti a hőmérsékletet egy ilyen hősziget. Ez jelentősen befolyásolja az épületek fűtési és hűtési igényét.

A tervezőiroda HeatScape Resolve szolgáltatása, amely az ESA-val közös projekt adataira épít majd, problématérképet biztosít és elemzést készít a városi hőszigethatások mérséklésére vonatkozó tervekről, emellett segíti az eredmények követését.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több műhold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elégett egy műhold a Föld légkörében

1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő…Tovább

még több klíma

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük