Példaértékű állatvédelmi törvényt hoztak a spanyolok

Kutya macska háziállat

Mostantól a spanyolok legfeljebb három napig hagyhatják magukra a háziállataikat


Új állatvédelmi törvényt fogadott el a spanyol parlament, amely szerint a háziállatokat legfeljebb három napig lehet magukra hagyni, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak pedig felelősségbiztosítást kell kötniük.

A jogszabály előírja, hogy az állatokat “méltó körülmények” között kell tartani, és listában határozza meg, hogy melyek azok a fajok, amelyeket magánszemélyek házi kedvencként tarthatnak az otthonukban.

A törvény megtiltja a kutyák, macskák és görények árusítását a kisállatkereskedésekben, bemutatásukat kizárólag örökbefogadási céllal engedélyezi. Kimondja továbbá azt is, hogy kisállatok tenyésztését és értékesítését csak szabályszerűen regisztrált személyek végezhetik, megfelelő állatjóléti garanciák mellett. A szabálytalan kereskedelmi célú állattenyésztésért 50 ezer eurótól 200 ezer euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

A jogszabály rendelkezése szerint tilos a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetése, de hasonló korlátozásról a spanyol tartományok többsége már saját hatáskörben döntött.

Az új állatjóléti törvénnyel összhangban a parlament szigorította a büntető törvénykönyv vonatkozó fejezeteit is. Az eddig kiszabható legmagasabb büntetés 18 hónapos szabadságvesztés volt különös kegyetlenséggel elkövetett állatgyilkosság esetén, amelyet most 36 hónapra emel a szeptemberben hatályba lépő jogszabály.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több háziállat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

  A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

  A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Azt, hogy tiltják a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetését, nagyra tudom értékelni. 👍
   A kutyatulajdonosok felelősségbiztosítása mire vonatkozik, vajon? 🤔 Pl. ha a kutya megharap valakit, akkor a gazdi biztosítója fizet?

   1. Author

    Igen, én is! Meg a macskák ivartalanítását és chipelését is! Sok jó ötlet van benne. Én erre gondoltam a kutyabiztosításnál, amit leírtál.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük