Nem mindegy, merre csavarodik a csigaház

csigaház csavarodik

Nem mindegy, merre csavarodik a csigaház


Angus Davison, a Nottinghami Egyetem docense 2017-ben nagy fába vágta a fejszéjét. Elhatározta, hogy társat talál Jeremynek, a pettyes éticsigának, akinek a háza a megszokott jobb helyett a bal oldalán csavarodott. (Nevét egy brit baloldali politikusról, Jeremy Corbynról kapta).

Bár a pettyes éticsigák (Cornu aspersum) hermafroditák, vagyis kétneműek, mégis jobban szeretnek más csigákkal párosodni. Jeremy pedig ebből a szempontból hátrányban volt, mert nemcsak a háza állt fordítva, hanem a nemi szervei is a teste másik oldalán voltak. Ha szabályos csigával akart volna légyottra menni, az olyan lett volna, mintha valaki a bal kezét nyújtaná kézfogáshoz, amihez a másik ember a jobbját nyújtja.

A magányos csiga története

pedig gyorsan megragadta az emberek fantáziáját és égen-földön keresni kezdték a potenciális társat. Végül egy csigarajongónak és egy csigatenyésztőnek köszönhetően Jeremy két baloldalas csigával is összeismerkedett. Pechére azonban a két csiga inkább egymást társaságát kereste, ő pedig két szék között a pad alá estett. Végül az egyikük mégis kötélnek állt, és nem sokkal Jeremy 2017-es halála előtt 56 utódnak adott életet, akiknek körülbelül egyharmada valószínűleg Jeremy gyermeke volt.

A kicsik azonban

mind jobboldalas voltak, amiből a kutatók levonták a következtetést, hogy a baloldalasság nem öröklődik, hanem a korai fejlődéskor bekövetkezett véletlen hatására alakul ki.

A felfedezés pedig jelentőséggel bír a szervi és testi aszimmetriák megértésében, az emberek és más állatok esetében is. Valószínűleg ugyanazok a gének vesznek részt a csigák és az emberek jobb és bal oldalának kialakításában, és ezektől függ az is, hogy jobb- vagy balkezes lesz valaki. De a legtöbb csigafajnál az emberhez hasonlóan nagyon ritka a fordított testfelépítés: például nagyon kevés embernek van a szíve a teste jobb oldalán.

Előfordulnak azonban olyan csigafajok is, amelyek gyakrabban variálják a szimmetriát. Nem igazán tudjuk, hogyan viszik ezt végbe egészségügyi problémák nélkül. Hosszú távon mindennek megértése segíthet feltárni, hogy az embereknél miért állandó a szimmetria – ez lehet Jeremy igazi öröksége.

Forrás: The Conversation, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A kutya vagy a törpemalac empatikusabb?

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói házi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését hasonlították össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak…Tovább

4 hozzászólás

 1. Nekünk is van 3 csigánk- kettő szép nagy afrikai, meg egy szimpla éticsiga. Érdekes lények. Hidegben a nagyok beássák magukat a kókuszrostba, ha nap éri a szép nagy tároló edényt akkor előjönnek. Kb. fél éve vannak nálunk az afrikai csigák, helyesebben a lányomnál, aki megmentette őket egy ismerősétől. Ropog a salátalevél amikor előjönnek enni:-))de szeretik az epret, almát és uborkát is:-))). Még semmi jelét nem adták a szaporodásnak, pedig már vagy 8 cm nagyok. Lehet, valami túltenyésztett belterjes fajták.
  A kis éticsiga nemrég került hozzánk külön edényben lakik elvileg valami különös fajtaként vette a lányom a Lurdy házban egy kiállításon, de aztán rájött, hogy sima éticsiga:-)))-jól át lett hajíntva:-))
  Rákerestem a situs inverzus (fordított-tükör-elrendeződés a belső szerveket illetően)genetikai hátterére, meg arra összefügg e a jobb és balkezességgel – nos rengeteg cikk van, de végezetül leírták, hogy direkt összefüggés nincs:-)), elég nagy a variabilitás. (forrás pl.ez : https://www.nature.com/articles/s41598-020-60589-z)
  A pályám során teljes SI-t egyet sem láttam, olyanba gyakran belefutunk, hogy mondjuk valakinek a veséje tengelyállása eltér normálistól. Fordítva elhelyezkedő szívet sem láttam, szóval ezek nagyon ritkák – a radiológus kollégáim is azt mondják akut helyzetben szaladtak egyszer -egyszer bele -óriási eseményszámba megy. Pl. van egy magyar csapat akik 2006 és 2020 között több mint 200ezer CT képet néztek végig és összesen 21 esetet találtak. Ide teszem a linket, nagyon érdekes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8901252/
  Megint beindította az agyam ez cikk Mara -.bocsi nem szeretnék itt szakmázni, de elég meredek mondjuk a situs inverzusos csigagenetikából bármit is levonni az ember jobb vagy balkezességére. Érdekes egyedfejlődési és evolúciós kérdéseket vet fel:-)))

 2. Author

  Nahát, micsoda csiganagyhatalom vagytok. 🙂 Egyszer én is láttam egy ilyen óriáscsigát, bizarr lény. 🙂 Nem ők azok, akik egyébként olyan szaporák, mint a kefírgomba?
  Hogy derült ki, hogy sima éticsiga? Mert néha a különleges és a közönséges állat a megszólalásig hasonlít egymásra, mint például a házi macska – vadmacska..Meg rovaroknál is néha csak genetikai vizsgálattal lehet megállapítani, melyik faj..
  Köszi a plusz infókat, nagyon érdekes, amiket írsz. Ezen én is elgondolkodtam, hogy mi köze a kezességnek és a szimmetriának egymáshoz. Én is balkezes vagyok, de a szerveim jó helyen vannak, legalábbis így tudom. 🙂

  1. A balkezesek különlegesek🥰🥰. Csiga ügyben meg kell kérdeznem a gyerekm, gőzöm sincs hogyan jött rà😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük