Melyek a legnépszerűbb könyvek most Magyarországon?

legnépszerűbb könyvek

A legnépszerűbb könyvek


A Goodreads az Amazon könyvértékelő oldala, ahol a nemzetközi olvasótábor megoszthatja a véleményét egy-egy műről. Találunk rajta különböző listákat, mint a legkedveltebb vagy a legjobban várt könyvekét. Azt is megnézhetjük, mit olvasnak, illetve mit fejeztek be az emberek ezen a héten vagy ebben a hónapban a világon és az egyes országokban. Így megtudhatjuk, milyen könyveket olvastak el épp most a legtöbben Magyarországon.

Persze ne gondoljunk nagy számokra. Az elképesztően termékeny Ana Huang kínai származású amerikai szerző King of Sloth (A lustaság királya) című könyvét, mely az első helyen található, 24-en regisztrálták. A szerző fiatal felnőtteknek gazdag fiatal felnőttekről szóló, könnyed romantikus könyveiről híres. Ez a mű a King of Sin (A bűnök királya) sorozat legújabb, negyedik része. Az elbűvölő, könnyed és hihetetlenül gazdag Xavier Castillo és a menő, intelligens és ambiciózus Sloane Kensington publicista évődő szerelméről szól. Ugyanennyien olvasták a kanadai Elle Kennedy szintén fiatal felnőttekről szóló romantikus művét, a The Dixon Rule-t (A Dixon-szabály), amely főhősnője, Diana Dixon életének fordulatait követi.

Mindebből arra következtetheünk,

hogy a Goodreadst a legaktívabban fiatal felnőttek használják, akiknek van idejük véleményeket írni, és bizonyára szép számmal akadnak köztük külföldiek is. Ezek után nem meglepő, hogy a második helyen is egy fiataloknak szóló könyvet, méghozzá egy fantasyt találunk. Rebecca Yarros Fourth Wing, azaz Negyedik szárny című műve a sárkánylovasok háborús főiskolájának brutális és elit világába kalauzol. Az említett regények felfutásához vélhetően köze van a TikTok könyes szekciójának, a BookToknak is.

Ehhez képest meglepetésként érheti az embert, hogy a harmadik helyen Galsai Pongrác Balaton-albumát találja, amely 70 színes képet tartalmaz a magyar tengerről. Olyan híres fotósok munkáit láthatjuk benne, mint Balla Demeter, Eifert János, Gábler Csaba, Gyarmathy László, Hemző Károly, Járai Rudolf, Korniss Péter, Köteles Lajos, Rácz Endre, Szelényi Károly és Tokaji András. Először 1984-ben adta ki a Corvina, majd 1987-ben újranyomták, és számos nyelvre lefordították.

De ki volt Galsai Pongrác,

a 20. századi magyar irodalmi élet egyik meghatározó, ám mára kissé homályba vesző figurája? Az író-kritikus elsősorban írókról és színészekről szóló portréival lopta be magát a köztudatba, és olyan hangvételű szatirikus írásokkal, amelyek ma már nem biztos, hogy megjelenhetnének.

Első könyve, az írói arcképeket felvonultató 1957-es Társtalanok című esszégyűjtemény, és kiemelkedő sikere volt a Záróra a Darlingban című, 1986-os kötetének is, amelyben anekdoták sorával mutatta be a második világháború után indult írónemzedék, az Újhold körét. Írt életrajzot Bajor Giziről (1971) és Csortos Gyuláról (1972), és szintén színészportrék találhatók az Öltözőtükör (1971) című könyvében. De úgy tűnik, a kommentrájaival ellátott Balaton-album is az egyik, ha nem a legmaradandóbb műve.

Térjünk vissza még egy pillanatra a listákhoz:

Rebecca Yarros Fourth Wing című könyve történetesen a Moly olvasottsági listáján is szerepel, méghozzá az ötödik helyen. Szintén átfedés Diana Hunt Prédák háza című romantikus krimi-thrillere, mely a Molyon az első, a Goodreadsen pedig a hatodik. Mindkettőt megtaláljuk a Bookline előjegyzési sikerlistáján is. Diana Hunt egyébként magyar szerző, a Prédák háza pedig a skóciai Carnivora Akadémia, amely “látszólag egy elit iskola, de hamar kiderül, a falai között évek óta szunnyadó, szörnyű titkok rejtőznek.“

És nem feledkezhetünk meg a most a Netflixen ismét nagyot futó, Jane Austen utánérzéseket ébreszteni szándékozó Bridergton-sorozatról sem. A saga negyedik darabja, Julia Quinn Mr. ​Bridgerton csábítása című könyve a Molyon a negyedik, a Goodreadsen a tizenegyedik.

Ha reprezentatív képet

szeretnénk kapni a magyarok olvasási szokásairól, a Bookline havi sikerlistája megkerülhetetlen. A heti listán szintén tarolnak a Bridgertonok a 2. és az 1. kötettel, noha az első helyen Náray Tamás Barbara – Az esély című könyve szerepel. Szintén népszerű Emeran Mayer A bél-agy kapcsolat – A testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra és Szinetár Miklós Szinetár – Önéletrajz-szerűség és egyebek 2. című könyve, melyek a havi lista harmadik és második helyén állnak.

Kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyv

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Valóban mániákus lettem? | blog

Mit várjunk attól az embertől, aki puttony nélkül megy be a szőlőbe? Várhatjuk-e, hogy valamikor is jó és szép borral kínál minket?…Tovább

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

“A könyvhét az írók, az illusztrátorok, a könyves szakemberek és az olvasók ünnepe” – mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük