Kalapács alá került az első héber Biblia!

Sassoon-kódex héber Biblia

Kalapács alá került az első héber Biblia!


Az 1100 éves Sassoon-kódex a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű Bibliája. A kézzel írt könyvet, amely az Ószövetség csaknem teljes szövegét tartalmazza, egyik korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

Legutóbbi tulajdonosa Jacqui Safra műgyűjtő volt, aki a közelmúltban végeztette el a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy a tárgy régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál is, a 9. század végén vagy a 10. század elején keletkezhetett.

A könyv most a Sotheby’s New York-i aukcióján került kalapács alá, és 38 millió dollárért vásárolta meg Alfred Moses amerikai diplomata, aki a Tel-Avivban működő Anu Múzeumnak adományozta, ahol a kódexet korábban már kiállították egy utazó kiállítás részeként.

Az aukción mindössze néhány percig tartott a licitálás, noha számos országból érkeztek ajánlattevők, ez a legmagasabb összeg, melyet valaha zsidó kéziratért fizettek.

Forrás: MTI, kép: Sotheby’s

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több művészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Downton Abbey-est lesz a Ráth-villában

Downton Abbey-est lesz a Ráth-villában Csillogás és luxus: art deco életérzés címmel a múlt század húszas éveit idéző Downton Abbey-estet tartanak szombaton a Ráth György-villában, amely…

még több irodalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük