A Kádár-kocka jelenségét ismerhetjük meg a Ludwig Múzeumban

kádár-kocka

Kádár-kocka


Az úgynevezett Kádár-kocka közismert háztípusának eredetét és átalakulását járja körül a Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban.

A tárlat alapgondolata, hogy bemutassa a talán mindenkinek ismerős, jellegzetes kockaházat, az úgynevezett Kádár-kockát. A kiállítás változatos művészeti médiumok és installációk segítségével igyekszik körbejárni, hogy a háztípus milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében.

Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza

a mai napig meghatározza a vidéki települések képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet ugyan lenézte, a kockaház mégis a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és a magyar épített kulturális örökség részét képezi.

A háztípus mint a magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzata, a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A mintegy két évtized alatt keletkezett Kádár-kocka egészen a következő háztípus, az alpesi ház megerősödéséig jelentős mintaadó, stílusteremtő tényező maradt a térségben.

A kiállítás gerincét

a kockaház sajátos megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, a kiállítás összefüggésében azonban mégis számos fontos, bár eltérő részletet tár fel. A május 18-tól augusztus 18-ig nyitvatartó kiállítás kurátora Készman József.

Forrás: MTI, címlapkép: Birkás Ákos: Új ház | 1973 olaj, vászon | Az Einspach fine art & photography jóvoltából | Forrás: Ludwig Múzeum

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több építészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük