Egész Európa egy ciklon nevén vitázik

Nem mindig egyszerű egy ciklon elnevezése


Mint az Országos Meteorológia Szolgálat posztjából kiderül, nem is olyan könnyű nevet adni egy-egy időjárási jelenségnek. Két nappal ezelőtt a német és svájci időjárási szolgálat Jasper névre keresztelt egy kialakulóban lévő, erősebb ciklont. Általában az először indítványozott nevet át is szokta venni a többi ország. Tegnap délelőtt azonban az írek ugyanennek a ciklonnak a Debi nevet adták, hiszen minden évben előre meghatározott lista készült a nevekről, a Ciarán után pedig a Debi következik.

A vitába egyre több ország kapcsolódott be:

Hollandia: Mi azt hittük, hogy a ciklon a Jasper nevet kapta…most akkor melyiket használjuk?
Írország: Igen, tisztában voltunk ezzel, mielőtt elneveztük, de bizonyos működési okok és a közvéleménnyel való kommunikáció miatt úgy döntöttünk, hogy Debinek nevezzük.
Spanyolország: Mi az először adott nevet, a Jaspert fogjuk használni.
Portugália: Mi is az első nevet használjuk.
Hollandia: Mi természetesen a Jaspert fogjuk használni. Mit érnek a megállapodások, ha nem tartjuk be őket, igaz?
Olaszország: Kedves Hollandok! Azért lett két neve a ciklonnak, mert nincs egy olyan megosztott webhely, ahol konszenzus születhetne adott vihar elnevezésére. Megkérem az íreket is, hogy NE adjanak külön nevet, ha már a németek, svájciak elnevezték, különben totális káosz lesz belőle. A németek elnevezése ennek ellenére nem jó, mert nem ez következik az előre kijelölt névsorban.

Norvégia: A skandináv országokban azt a nézetet valljuk, hogy a vihar által először sújtott országnak joga van eldönteni, hogy akar-e nevet adni a viharnak vagy sem.

Mint a szolgálat írja, jelenleg itt tart a vita, nekünk viszont mindez annyiban lényeges, hogy holnap a Jasper/Debi/mindenki képzeljen ide egy nevet hullámzó frontrendszere érkezik meg és okoz borongós, csapadékos, de enyhe időt hazánkban.

Forrás: Facebook, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

még több Európa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább


4 hozzászólás

  1. Ez tényleg vicces! 😀
    Bár nem egészen értem, hogy ha van egy előre elkészített lista a nevekről, akkor miért nem adták a ciklonnak a listában soron következő nevet?
    Egyébként egy ciklonnak nem lehet két neve? Bár akkor meg valószínűleg arról folyna a vita, hogy melyik név legyen elöl. 🙂

  2. Van ebben az egészben valami szerethető infantilizmus.

  3. Még szerencse, hogy a ciklonnak nincs füle, mert most megbolondulna…. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük